Mali Tezkeresi TBMM'de

TSK'nin, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2014 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mali Tezkeresi TBMM'de

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tezkerede, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki harekat ve misyonlara katkıların modalitelerinin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği Kriz Yönetimi Harekatlarına Katılımı İçin Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Çerçeve Teşkil Eden Anlaşma" kapsamında belirlenmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Türkiye'nin Avrupa-Atlantik güvenliğinin bölünmezliği prensibinden hareketle Avrupa'nın güvenliğini ilgilendiren konularda gerek NATO gerek AB'yi kapsayan bütüncül bir siyaset izlediği ve AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına, dış politika öncelikleri ve ulusal çıkarları doğrultusunda katkıda bulunduğu kaydedildi.

Türkiye'nin barışı destekleme harekatlarına olan yaklaşımıyla örtüşen ve Türkiye ile AB'nin uluslararası ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik ortak anlayışlarının göstergesi olan bu tür katkılar, Avrupa Birliği üyelik sürecine de görünürlük kazandırdığı belirtildi.

Tezkerede şunlar kaydedildi:

"Afrika'da bölgesel istikrar ve barış için tehdit oluşturan bu gibi insani ve siyasi krizlerin çözümüne ülkemizce askeri katkıda bulunulmasının, bölgede ve genel olarak Afrika kıtasında izlemekte olduğumuz faal dış politikamızın doğal bir uzantısını oluşturacağı değerlendirilmektedir.

Bu yaklaşımdan hareketle, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükumetçe takdir ve tespit edilmek üzere, TSK'nin, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi ve Hükümet tarafından verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete Anayasanın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesini arz ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber