Baro başkanlarına ömür boyu saltanat fırsatı doğdu

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in, tatile girmeden hemen önce Avukatlık Kanunu'nda yaptığı değişiklik tartışma doğurdu. ?İki dönem baro başkanlığı yapanlar yeniden aday olamaz' hükmü kaldırılarak ömür boyu başkanlığın yolu açıldı. Bu durum, avukatlar arasında ?saltanat' endişesine yol açtı. İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından Turgut Kazan, Türkiye'de demokrasi iyi işlemediği için seçimlere süre sınırı getirilmesi gerektiğini söyledi. Kazan, ?Amatör kurumlarda hayat boyu görev yapmayı doğru bulmuyorum.? dedi. Yeni düzenleme, özellikle 22 bin üyesi olan İstanbul Barosu'nu ilgilendiriyor. Baronun iki dönem başkanlığını yürüten Kazım Kolcuoğlu, Ekim 2006'da yapılacak seçimde yeniden aday olamayacaktı. Değişiklik, Kolcuoğlu'nun önünü açtı.

Sivil toplum örgütlerindeki başkanlık süresinin sınırlandırılması 2005 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'ndaki değişiklikle gündeme gelmişti. Derviş Günday'ın, 15 yıldır Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanlığı yapması ?esnaf odalarında başkan saltanatı' şeklinde eleştirilere neden olmuştu. Günday'ın ?başkanlık saltanatı'nı ortadan kaldıran ?Başkanlık ve genel başkanlık görevini üst üste 2 dönem yapanlar bir seçim dönemi geçmeden tekrar başkan seçilemez' hükmü CHP'nin girişimiyle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti.

İki dönem seçilen baro başkanının bir daha ?aday olamaması' kuralı, geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edilen yasa değişikliği ile ortadan kaldırıldı. CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya ile ile yedi milletvekili, 75 baroyu ilgilendiren değişiklik teklifini Ocak 2006'da Meclis'e getirdi. Milletvekillerinin değişiklik önerisinin gerekçesinde, baro başkanlarının avukatların özgür iradesiyle seçildiği belirtilirken, 96. maddede yer alan ?Ancak görev süresi iki dönemden fazla olamaz.? kuralının kısıtlayıcı olduğu için kaldırılması gerektiği belirtildi. Bu hükmün barolarda farklı uygulandığı dile getirilirken, Derviş Günday'a tekrar TESK başkanı olma yolunu açan 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 54. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ?Başkanlık ve genel başkanlık görevini üst üste iki dönem yapanlar bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar başkan seçilemezler.? cümlesinin Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildiği hatırlatıldı. Söz konusu teklif Meclis'te 29 Haziran'da kabul edildi.

Eski İstanbul Barosu başkanlarından avukat Turgut Kazan, baro başkanlığı konusunda süre sınırının kaldırılmasını demokratik ve olumlu bulduğunu söyledi. Kazan, ?Amatör olması gereken bir kurumda 15-20 yıl görevde kalmanın şık olmadığını düşünüyorum. Demokratik değil.? ifadelerini kullanıyor. Zaman'ın sorularını cevaplayan İstanbul Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu ise Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'ya aykırı bulduğu bir durumun avukatlık kanununda olmasının doğru olmadığını belirterek, seçme seçilme hakkı yönünden yapılan değişikliği olumlu bulduğunu dile getiriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber