İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor

2015 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2014 12:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşülmesine başlandı.

Komisyon'un 2015 yılı bütçesi üzerindeki çalışmaları sürüyor. Bugünkü ilk oturumda İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçeleri ele alınıyor.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, sunuşuna başlamadan önce Komisyon üyeleriyle tokalaştı.

Ala'nın bütçe sunuşuna başlamadan önce grupların temsilcileri söz aldı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, çözüm süreci ile ilgili verileri istedi. Kaplan, çatışmasızlık sürecinin verilerini göremediklerini belirten Kaplan, "Bize çözüm sürecinin getirdiği çatışmasızlık ortamının pozitif yansılamalarını bize sunma imkanınız var mı? Bu konuda bir çalışmanız var mı?" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, usul konusunda söz alarak, sordukları sorulara sağlıklı yanıtlar almalarının önemli olduğunu ifade ederek, ayrıca yazacakları muhalefet şerhi için de sordukları sorulara yanıt almaları gerektiğini kaydetti. 2015 yılı bütçe görüşmelerin yarısını geçtiklerini hatırlatan Türeli, "Böyle bir sistem geliştirelim. Soruları hızlı şekilde istiyoruz. Başkanlık Divanı olarak şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde sorduğumuz sorulara yanıtlar bir ön önce elimize gelsin" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Bakan Ala'nın "alan hakimiyetini kaybettik" şeklinde ifadelerinin basına yansıdığını söyledi. Ala'nın "yalanlandı, neden tekrarlıyorsunuz?" demesi üzerine Günal, "Bir daha cevap verin. Tahammülsüzlüğünüzü anlayamadım. Kaplan, rakam istiyor bir şey demiyorsunuz. Süreç ile ilgili açıklamalarınızı sizin ağzınızdan duymak istiyoruz. Sürecin neresindesiniz, nasıl görüyorsunuz, seçimle ilgili ne düşünüyorsunuz? Konuşmanızda dile getirmenizi istiyorum" diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise Ala'nın Bingöl'deki saldırı ile ilgili açıklamalarına işaret ederek, "doyurucu" açıklama yapılmasını istedi. Keskin, Ala'ya, "terör örgütleri Türkiye'de çok ciddi yeni örgütlenme boyutuna mı kavuştu, açıklık getirirseniz memnun oluruz" dedi.

Komisyon Başkanı Recai Berber, bakanlıklardan görüşmelerde sorulan sorulara yanıtları talep edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Ala, bakanlık bütçesiyle ilgili sunuşuna başladı.

İçişleri Bakanı Ala:
- "2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısından Bakanlığımıza 3 milyar 898 milyon 467 bin TL ödenek ayrıldı"

- "Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi yüzde 6,44 artışla 17 milyar 623 milyon 719 bin lira, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi de yüzde 5,4 artışla 6 milyar 489 milyon 530 bin lira oldu""

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısından bakanlığa ayrılan ödeneğin 2014'e göre yüzde 9,79 artışla 3 milyar 898 milyon 467 bin liraya yükseldiğini bildirdi.

Bakan Ala, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda İçişleri Bakanlığının 2015 yılı bütçesi sunuş konuşmasında, bakanlığın toplumsal yaşamın hemen her alanında vatandaşlara yönelik önemli hizmetler yürüttüğünü, bu hizmetlerin layıkıyla yerine getirilmesinin ancak finansman giderlerinin genel bütçeden karşılanmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

2015 yılı bütçesinden İçişleri Bakanlığına 3 milyar 898 milyon 467 bin lira ödenek ayrıldığını aktaran Ala, rakamın bu yıl bakanlığa ayrılan ödeneğe göre yüzde 9,79 arttırıldığını söyledi.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının bütçesinin yüzde 5,9 artışla 22 milyon 183 bin liraya , Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinin de yüzde 6,44 artışla 17 milyar 623 milyon 719 bin liraya yükseldiğini belirten Ala, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesinin yüzde 5,4 artışla 6 milyar 489 milyon 530 bin lira, Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinin de yüzde 11,88 artışla 506 milyon 226 bin liraya çıktığını açıkladı.

Ala, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bütçesinin ise bir önceki yıla göre yüzde 43,19 artışla 179 milyon 890 bin lira olarak öngörüldüğünü aktardı.

2015 yılının ülkeye ve millete hayır getirmesini dileyen Ala, "Değerli Komisyonunuzun tasviplerine mazhar olduğu takdirde, bütçemizle tahsis edilecek olan kaynakların bakanlığımızın görev alanında bulunan hizmetleri yerine getirirken, en tasarruflu ve hizmete en uygun biçimde kullanılması yönünde her türlü gayret gösterilecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber