Paşam sözleriniz Dev-Yol bildirisi gibi

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski DYP Milletvekili İsmail Amasyalı'nın evinde iki yıl önce gerçekleşen ve ?darbe çağrısı yapıldığı' gerekçesiyle soruşturma konusu olan ?Darıca Toplantısı'yla ilgili ayrıntılara bir yenisi daha eklendi. Toplantıda bulunan eski bakanlardan Gürcan Dağdaş'ın anlattığına göre, emekli general Necati Özgen, AK Parti'yi ?emperyalist kuşatmanın işbirlikçisi' olmakla suçlar ve hükümete karşı ?sert ve organize çıkışlar' yapılması gerektiğini savunur. Dağdaş ise Özgen'e, silahlı sol örgüt Dev-Yol'un 1979 tarihli bildirisini hatırlatmış. Bildiriden pasajlar okuyan Dağdaş, "Konuşmanız, Dev-Yol'un bildirisi gibi paşam! Onlarla aynı şeyleri söyleyecektiniz, neden 1979'da düşman ilan ettiniz?" diye sormuş. Toplantı bu diyaloğun ardından noktalanmış.

Eski milletvekili, emekli asker, akademisyen, gazeteci ve işadamlarının katıldığı 2004'teki yemekli toplantı, ?darbe çağrısı yapıldığı' haberleri üzerine savcılıkça soruşturulmuştu. Soruşturmanın ise Genelkurmay'ın talebiyle açıldığı ortaya çıkmıştı. Toplantıya katılanlar ise ?haksız yere darbe ile anılmaktan' rahatsız. Halen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin danışmanlığını yapan eski Bakan Gürcan Dağdaş, bunlardan biri. Olayın perde arkasını Zaman'a anlatan Dağdaş, kendisini davet eden İsmail Amasyalı ile aralarında geçen şu diyaloğu aktarıyor: ?Evimde yemekli toplantı yapacağım, belli isimleri tespit ettim.? dedi. Toplantı, ?bir yeni oluşum arayışı' ise katılmayacağımı belirttim. ?Türkiye nereye gidiyor?' toplantısı olduğunu söyledi.? Gürcan Dağdaş, daha sonra toplantının atmosferini anekdotlar vererek özetliyor. Buna göre, konuşmacılar kendi cephelerinden ülkenin durumunu tartışıyor. Bu sırada emekli generallerden, ordunun olup bitenler karşısında tavrını sertleştirmesi gerektiğini iletenler oluyor. Bu düşünceyi, gazeteci Ünal Yaltırık açıkça seslendiriyor. Yaltırık, ?Cumhuriyet'in kazanımları elden çıkmak üzere. TSK, daha aktif olmalı. En azından 28 Şubat benzeri bir şey olmalı.? diyor. Katılımcılar, bu görüşler karşısında şaşırırken, sessizliği MHP eski Milletvekili Murat Sökmenoğlu bozuyor ve bu tür arayışların uygun olmadığını söylüyor. Emekli Orgeneral Edip Başer de aynı doğrultuda şu ifadeleri kullanıyor: ?TSK'nın, toplam işleyişimiz içinde bulunduğu yer yasalarla belirlenmiştir; demokrasi içinde de siyaseti ve siyaset erkini oluşturacaklar bellidir. Askerden medet ummak doğru bir yaklaşım değildir.?

Emekli Orgeneral Necati Özgen ise karamsar tablo çiziyor. Özgen, Nutuk'a atıf yaparak şöyle konuşuyor: ?Türkiye'nin kaleleri, limanları işgal ediliyor. AK Parti, emperyalist kuşatmanın işbirlikçisi. Amerika bunların eliyle Türkiye'yi güçsüzleştiriyor. Buna karşı yekvücut durulmalı. Gerekirse daha sert ve organize çıkışlar yapılmalı. İktidara, olup bitene dur denilmesi lazım. Millet uyarılmalı, organize edilmeli.? Bu sırada devreye giren Gürcan Dağdaş, Özgen Paşa'nın ?anti-emperyalist' söylemindeki çelişkiye çantasından çıkardığı Dev-Yol bildirisiyle dikkat çekiyor. Dev-Yol, 12 Eylül öncesinde silahlı eylemleriyle adını duyurmuştu. 1979'daki bildirisinde ise ?Kahrolsun ABD. Emperyalizm Türkiye'yi kuşatmış, tersanelerini, limanlarını, kalelerini işgal etmiştir. Kuşatmanın kırılabilmesi halk ayaklanmasıyla mümkün olabilir. Ey halkım uyan, kapılara dayan!? ifadeleri yer alıyordu. Dağdaş, bildiriden paragraflar okuduktan sonra sözünü şöyle bağlıyor: ?Kıymetli paşam! 1979'da düşman ilan ettiğiniz Dev-Yol'un anti-emperyalist sözlerini tekrarlıyorsunuz. ?Türkiye ne halde?' sorusunun cevabı burada saklı. Aynı şeyleri söyleyecektiniz, neden 1979'da düşman ilan ettiniz? 28 Şubat'ın AK Parti'yi iktidara getiren süreç olduğunu fark ediyor musunuz? Yani eserinden şikayetçi müellif durumundasınız.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber