Annelerin yüzde 60'ı mecbur kalmadıkça çalışmak istemiyor

Annelerin yaklaşık %20'si çalışıyor, %60'ı ise mecbur kalmadıkça çalışmayı düşünmüyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Kasım 2014 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Annelerin yüzde 60'ı mecbur kalmadıkça çalışmak istemiyor

Ali Saydam

Herkes içinde yaşadığı toplumun kültür ve değerlerini bildiğini zanneder. Ya da en azından bu konuda bir fikrimiz vardır. Sonra bazı araştırma sonuçları yayımlanır ve hiç de tahmin etmediğimiz rakamlarla karşılaştığımızda da 'inkarcı zihnimiz' devreye girer ve örneğin "Türkiye'de üniversite mezunlarının oranı %12'dir" gibi bir sonuca, bizzat o yüzde 12 içinde bulunan arkadaşlarımız tarafından ciddi bariyerler konur ve pek çok şeyi bize aslında 'konuşan' bu temel tespiti görmezden geliveririz.

Memleket hakkında sandığımız kadar çok şey bilinmediğinin önemli kanıtlarından biri de şudur: Siyaset dünyamızın muhalif oyuncuları araştırma ve ölçümlemelerin halkın nabzını tutabileceğine, stratejilerini inşa etmelerine yarayacak bir 'navigasyon aleti' olduğuna dair inançsızlıklarını kimseden gizlemezler. Kerameti kendinden menkul şahsi düşüncelerinin mutlakiyetini de bu şekilde korumuş olurlar. Araştırma yapmazsan, tavana bakar fikir söylersin; kimse de itiraz edemez. CHP'nin durumu aşağı yukarı böyledir. Sıkışırsan da "O, arkadaşın şahsi fikridir; partiyi bağlamaz" der geçersin.

Hayli yaygın bir muhalif taban memleket hakkında bir şey bilmiyor bilmesine de, acaba ailemizin temel direği olan, en yakınımızdaki, çevremizdeki annelerimizin duygu ve düşünceleri, toplum içindeki yerleri, çalışma hayatına katılımları vs. gibi temel konular hakkında kim, ne kadar bilgi sahibi acaba? Kentli ya da kırsal kesimdeki anneler...

Kentli anneler için yeni bir çalışma yapılmış. Türkiye'deki annelerin gündelik hayata bakışını analiz etmek için ADHOC Türkiye tarafından yapılan Annemetre Araştırması hayli çarpıcı sonuçlar çıkarıyor karşımıza. (Her yıl 4 araştırma ile kentli annelerin gündemlerini mercek altına almayı hedeflemişler ve Eylül 2014'de tamamlanan ilk araştırmada 0-15 yaş arasında çocuğu olan 1500 anne ile görüşmeler yapılmış. Bu araştırmanın sonuçlarına bakarken özellikle 'modernizm' üzerine bol keseden ahkam kesenlerin ülkemize dair şu temel gerçekliklerden haberleri var mıdır, diye düşünmeden edemedik:

-Annelerin yaklaşık %20'si çalışıyormuş.

-%60'ı mecbur kalmadıkça çalışmayı düşünmüyormuş. (Kariyer de yaparım çocuk da, diyenler neredeler dersiniz? Cevabı hazır: Çalışan annelerin %20'sinin kariyer hedefi varmış. Yani %20'nin )

-Üniversite mezunu olan annelerin %40'ı çalışmıyormuş.

-15 milyon anne 24 milyon çocuğun hayatını yönetiyormuş.

-"Önce çocuğum!" diyerek eşini, eğitimini, kariyerini, dış görünüşünü ikinci, üçüncü plana atan annelerin oranı %89. (En fecisi de bizce bu... Sonun başlangıcı sanki...)

-Annelerin %60'ı kendini yorgun ve stresli, %90'ı mutlu hissediyormuş.

-Annelerin %43'ü gelecekten umutlu, %24'ü değişim beklemiyormuş.

-Annelerin %85'i spor yapmıyormuş. (Bir başka felaket de bu.)

- 15 milyon anne her gün ailesi ve kendisi için 74 milyon TL'lik harcama yapıyormuş. Bu rakam yılda 27 milyar TL'ye ulaşırken annelerin tüketim kararları yaklaşık 55 milyon kişiyi etkiliyormuş. Anne başına ortalama günlük harcama ise sadece 5 liraya denk geliyormuş. (Vah ki vah!)

-Her 4 anneden biri obezmiş.

-Her 3 anneden 1'i sigara içiyormuş.

-Her 3 anneden 2'si çocuğu için iyi bir iş istiyormuş...

Bu araştırmanın sadece İstanbul'da yaşayan pahalı markaların, pahalı kozmetiklerin, pahalı restoranların, pahalı spor kulüplerinin, dedikodu dergilerinin müşterilerini kapsamadığını söyleyebiliriz. Ve tabii bu araştırmadan çıkan sonuçlara bakarak, feodal, sanayi ve bilgi toplumlarının özelliklerini günümüzde hepsini birden iç içe yaşadığımız yönündeki temel tesbitimizi, 'Kentli kadının gündemi' içinde de gözlemlediğimizi belirtmek isteriz.

Son söz: Türkiye'nin annelerini tanımazsan, Türkiye'yi tanıyamazsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber