İstanbul'da kar tedbirleri: 12 ve 13 Şubat tarihlerinde eğitim ve öğretime ara verilecek, özürlü vatandaşlar izinli sayılacak, Perşembe öğleden sonra ise kamu daireleri tatil edilecek

Haber Giriş : 10 Şubat 2004 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da kar tedbirleri: 12 ve 13 Şubat tarihlerinde eğitim ve öğretime ara verilecek, özürlü vatandaşlar izinli sayılacak, Perşembe öğleden sonra ise kamu daireleri tatil edilecek

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporuna göre, önümüzdeki günlerde kuvvetli poyraz ve karayel fırtınasıyla birlikte etkili kar yağışının meydana geleceğini tespit eden yetkililer, alınacak tedbirlerin görüşülmesi ve değerlendirme yapmak amacıyla Valilik İl Kriz Merkezi'nde bir toplantı düzenledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da etkili olması beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle 12-13 Şubat tarihlerinde İstanbul'da eğitime ara verileceğini açıkladı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporuna göre, önümüzdeki günlerde kuvvetli poyraz ve karayel fırtınasıyla birlikte etkili kar yağışının meydana geleceğini tespit eden yetkililer, alınacak tedbirlerin görüşülmesi ve değerlendirme yapmak amacıyla Valilik İl Kriz Merkezi'nde bir toplantı düzenledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler başkanlığında düzenlenen toplantıda, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, jandarma yetkilileri, AKOM yetkilileri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve belediye yetkilileri hazır bulundu. Vali Muammer Güler yaptığı açılış konuşmasında, "İstanbul'u, 12 ve 13 Şubat günleri soğuk hava şartları etkisi altına alacak. Fırtınada alınacak tedbirleri görüşmek ve tespit etmek için burada toplandık. Geçtiğimiz günlerde yaşanan sıkıntıların, bu kez de yaşanmaması için her türlü tedbir alınacaktır" dedi.

Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından alınan kararlar, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından açıklandı. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiler doğrultusunda, İstanbul'da bu geceden itibaren soğuk havanın etkisini göstermeye başlayacağını belirten Güler, özellikle perşembe ve cuma günleri yoğun kar yağışı beklendiğini ifade etti.

Güler, "İstanbul'da, 12 Şubat Perşembe ve 13 Şubat Cuma günleri eğitim ve öğretime ara verilecektir. Bu günler için engelli vatandaşlarımız da idari izinli sayılacaklardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin perşembe günü öğlen saatlerinden itibaren mesailerinin erken sona erdirilmesi ve bu sebeple trafik yoğunluğunun azaltılması yoluna gidilecektir. Cuma günü kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesainin nasıl olacağı konusunda valilikçe ayrıca talimat verilecek. Eğer ihtiyaç olursa sağlık, güvenlik acil kurtarma hizmetleri dışındaki görevlilerin mesaiye devamına izin verilecek" diye konuştu.

"GÜVENLİK GÜÇLERİ İZİN KULLANMAYACAK"

Vali Güler; sağlık, güvenlik, acil yardım, kurtarma, ulaşım gibi zorunlu hizmetlerin sürdürüleceğini fakat şartlara göre, diğer personel için idari izinli sayılma işleminin uygulanabileceğini ifade etti. Güvenlik güçlerinin izin kullanmayacağını belirten Vali Güler, şöyle devam etti:

"Daha önce trafikte büyük ölçüde sıkıntı yaşandı. Araçların zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları gerekmektedir. Kar lastiği takmaları mecburiyeti vardır ve zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla vatandaşların trafiğe çıkmamalarını istiyoruz. Bu konuda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Kar yağışı başladıktan sonra hiçbir aracın zincirsiz olarak trafikte seyrine izin verilmeyecek. Bagajında zincir olmayan araçlar hakkında işlem yapılacak ve trafikten men edilecektir. Zincirsiz araçlara, kar yağışı başladıktan sonra TEM otoyolu ve E-5 karayoluna, gişe ve giriş yollarından itibaren kesinlikle giriş izni verilmeyecektir. Uyarılarımız yol güzergahlarındaki boardlara yazılacak, sık sık bu konuda vatandaşlara açıklama yapılacak."

Vali Güler, özellikle yoğun kar yağışının etkili olduğu günlerde, emniyet şeritlerinin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Emniyet şeridini kullanan araçlar hakkında cezai işlem yapılacağını belirten Güler, "Bu araçların sürücüleri, ulaşımı engellemeden dolayı mahkemeye verilecekler. Bu kamu düzeni açısından son derece önemlidir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını beklemekteyiz. Araç depolarının dolu olması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın ters şeritlere girmemeleri gerekmektedir. Trafiğin yoğunluğunu gidermek için TIR ve ağır yük taşıyan kamyonların, İstanbul girişlerinden itibaren belli noktalarda bekletilmeleri sağlanacaktır. Şehir içi trafiğin durumuyla ilgili radyo ve televizyonlar aracılığıyla bilgilendirme yapılacak" ifadelerini kullandı.

"AKOM DA GEREKLİ TAKİPLERİ YAPACAK"

Güler, trafik kontrollerinin üst düzeyde artırılacağını belirterek, şunları söyledi:

"Bu günlerde 245 trafik ekibi, 500 asayiş ve karakol ekibiyle toplam 3 bin personel ve 75 çekiciyle çalışmalar gerçekleştirilecek. Şehir içindeki tıkanmaların önlenmesi için AKOM'da da gerekli takipler yapılacaktır. AKOM'da yetkililer trafikle ilgili seyir güvenliğini sağlayacak, her türlü tedbiri oradan da kontrol edecekler. Özellikle otoyollarda meydana gelen tıkanmalar için önceden tedbir alınacak. Otoyollarda özellikle Mahmutbey gişelerinden itibaren yerleştirilmiş bariyerler sayesinde, oluşacak yoğunluk sırasında araçlar gerektiğinde bariyerlerden ters istikamete boşaltma yapılabilecek. Fırtına ve kar yağışı yoğunlaşırsa köprülerde şerit kısıtlamasına gidilebilecektir. Boğaziçi Köprüsü'nde 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak sürekli kullanılacaktır. Köprülere kesinlikle zincirsiz araç girişine izin verilmeyecek. Karayolları ekipleri ve büyükşehir belediyesi ekipleri, köprüleri sürekli trafiğe açık tutacak."

Vali Güler, sürücülerden istekte bulunarak, "Kar yağışı ve yoğun buzlanmaların olduğu dönemler, sürücüler için de sıkıntılı dönemlerdir. Bu konuda, deneyimi olmayan sürücülerin trafiğe çıkmaları durumunda büyük sıkıntılar yaşanabilir. Bu dönemde toplu taşımaya ağırlık verilmesi gerekiyor. İETT, sefer sayısını artıracak, Taksim-4. Levent metro hattı kesintisiz çalışacak. Diğer metro hatları, elektrik kesintisi olmadığı taktirde ulaşıma devam edecekler. Deniz İşletmeleri, arabalı vapur seferlerini 2'den 5'e çıkaracak. Diğer ana arterlerde 15'er dakikalık seferler devam edecek. Boğaz hatlarında seferler artırılarak sürdürülecek. Deniz otobüsleri de, şartları müsait olursa ilave seferler konulmak şartıyla çalışmalar devam edecek. Boğazın iki yakası arasında deniz otobüsleri sefer koyabilecek. Vatandaşlardan deniz yolunu tercih etmelerini istiyoruz" dedi.

AMATÖR DENİZCİLERE UYARI

Banliyö seferlerinin de, elektrik kesintisi olmaması halinde seferlerine devam edeceğini belirten Güler, hava yollarının da trafiğe açık olacağını söyledi. Güler, amatör denizcilerin boğaz trafiğini işgal etmemeleri gerektiğini de belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin, şehir içindeki kritik noktalarda konuşlanacağını belirten Güler, tuzlama ve kar temizliği çalışmalarının zamanında yapılacağını söyledi. Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ara arterlerde ise, ilçe ve belde belediye ekipleri gerekli çalışmaları yapacak. Hastane ve okullara tuz dağıtımı yapılacak. Hastanelerimiz, her zamanki gibi 24 saat görev başında olacak. Özellikle yaşlı, çocuk ve hamile bayanların, mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamalarını istiyoruz. Bunun yanında vatandaşlarımız, zorunlu olmadıkça piknik veya geziye çıkmamalı, kapalı alanlarda mangal kullanmamalı, zehirlenmelere karşı sobalarını dikkatli kullanmalıdır. Vatandaşlarımız da ev ve işyerlerinin önlerini temizleyerek, belediye ekiplerine yardımcı olabilirler. Özellikle site ve apartman yönetimlerinden bunları bekliyoruz. Bu şekilde, bir müşterek sorumluluk anlayışı gösterilebilir."

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber