İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KİT Komisyonu toplanamadı

AOÇ'nin 2011 ve 2012 yıllarına ait bilançolarının görüşüleceği TBMM KİT Komisyonu toplantısı, AK Partili milletvekillerinin çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle yapılamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2014 13:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
KİT Komisyonu toplanamadı

Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 2011 ve 2012 yıllarına ait bilançolarının görüşüleceği TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısı, AK Parti'li komisyon üyelerinin çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle yapılamadı. AK Parti'li milletvekillerini 20 dakika boyunca toplantı salonunda bekleyen muhalefet partilerinin milletvekilleri, daha sonra salondan ayrıldılar.

AOÇ'nin ilgili yıllara ait bilançolarının görüşüleceği toplantı öncesinde muhalefet partilerinin milletvekilleri KİT Komisyon salonundaki yerlerini aldılar. Buna karşın AK Parti'li komisyon üyelerinin çoğunluğu toplantıya katılmadı. Bunun üzerine daha önce alınan prensip kararı gereği 20 dakika boyunca iktidar partisi üyelerinin çoğunluğu sağlamasını bekleyen muhalefet partisi milletvekilleri, herhangi bir gelişme olmaması üzerine, salondan ayrıldılar.

AK Parti'li milletvekillerinin dünkü genel kurul çalışmalarının geç saatlere kadar sürmesi gerekçesiyle toplantıya gelmemelerine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, "Herkes dün akşam saat 01.00'de gitti. Biz geldik, kendileri gelmediler. Kaçak sarayı gündemden düşürmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

AK Parti'li milletvekillerinden "popülizm yapıyorsunuz" şeklindeki tepkileri üzerine Develi, "Hayır, popülizm değil. Niye gelmiyorsunuz çalışmalara? Kaçak sarayı görüşecektik değil mi? Niye kaçıyorsunuz? Meclis'ten kaçamazsınız, komisyondan kaçamazsınız. Bunun hesabını soracağız" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da komisyon toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı zaman 20 dakika daha beklenmesi konusunda prensip kararı alındığını belirtti.

Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay'ı da eleştiren Akar, Kinay'a yönelik olarak, "Başkan, makamınızda oturup burada çoğunluğu beklemenizi doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

Toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için toplantının ertelendiğini duyuran Kinay, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yapılması gereken müzakeler için biz buradayız. Muhalefet de buradaysa toplantıya katıldıklarını beyan etsinler yapalım. Görüşmekten kaçmak gibi bir imada bulunmak son derece yanlış ve yakışıksız" değerlendirmesinde bulundu.

- "Sabote ettiler"

Toplantının ardından basın açıklaması yapan muhalefet partisi milletvekillerinden Haydar Akar, toplantının başlaması ile ilgili iktidar ve muhalefet partilerinin "toplantı başlangıç saatinden itibaren 20 dakika beklenmesi ve çoğunluk sağlanması halinde toplantının devam edeceği" yönünde prensip kararı aldıklarını söyledi.

Bugün ise toplantının başlaması için yeterli çoğunluğun sağlanamadığını dile getiren Akar, "Gerekçesini şöyle düşünüyoruz. Son günlerde gündemde olan kaçak sarayı, Atatürk Orman Çiftliği üzerine kurulmuş vaziyette. Bunun gerekçeleri bugün burada konuşulacaktı. Hangi amaçla verildiği ve ne için kullanıldığı şeklinde" dedi.

Toplantının ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Akar, prosedür gereği ertelenen toplantıların en sona bırakıldığını ancak yavaş yavaş yasama yılının sonuna gelindiği için toplantının gelecek dönem yapılmasının beklendiğini söyledi.

Akar, bir gazetecinin "Bazı AK Partili vekiller imza atın biz de buradayız dediler" şeklindeki değerlendirmesi üzerine şu yanıtı verdi:

"O bir kandırmaca. Daha önce alınmış kararlar var. Daha önce 20 dakika beklediğimiz toplantı sayısı çok azdı ama bunlar bunu resmen sabote ettiler. Çünkü Atatürk'ün Türkiye'ye bağışlamış olduğu ve hangi amaçla bağışladığını da vasiyetinde belirtmiş olduğu AOÇ'nin talanıyla karşı karşıyayız. 12 yıllık dönemde Atatürk'ün tüm mirası reddedildiği gibi veya tüm eserleri bitirilmeye çalışıldığı gibi AOÇ de bitirilmeye çalışılıyor. Bugün bir kez daha bunu anlamış olduk."

Bir başka soru üzerine Akar, toplantıda kalmaları halinde muhtemelen basın mensuplarının dışarı çıkartılacağını ve karar yeter sayısı yetkisi kullanılarak önergenin geçirilerek ibra edileceğini belirterek, "Ama bu, gündemde duracak" dedi.

Bu arada Akar, Ermenek'teki maden kazasında hayatını kaybeden Tezcan Gökçe'nin babası Recep Gökçe'nin yırtık lastik ayakkabılı fotoğrafının yer aldığı gazete sayfasını göstererek, "Cumhurun durumu bu haldeyken 1 milyar 370 milyon liraya... Cumhur bu haldeyken bu kadar para harcanmasını kamuoyunun vicdanıyla baş başa bırakıyorum" ifadesini kullandı.

- "Kasıttan başka bir şey değil"

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da alınan prensip kararı gereği iktidar partisi grubundan 12 milletvekili gelmeden komisyon toplantısının başlamayacağını ifade etti.

20 dakikalık beklemenin ardından yine çoğunluk sağlanamazsa komisyon toplantısının iptal olduğunu anlatan Özensoy, "Bunu bildikleri için... Bugün de ifade edildiği gibi özellikle Türkiye'nin gündeminde olan kaçak sarayın AOÇ arazisine yapılmasının tekrar gündeme gelerek kamuoyunun bu anlamda bilgilendirilmesini engellemek adına iktidar partisi 5 kişi ile gelmişler. Kasıttan başka bir şey değil. İstediklerini söylesinler. 'İmza attılar, atmadılar...' Bu, komisyonun prensip kararıdır" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de AOÇ konusunun muhalefet partileri olarak ortak konuları olduğunu belirtti.

"Özellikle Hükümet kaçak saray nedeniyle bu konuda hesap vermekten kaçınıyor" diyen Tüzel, söz konusu yapının halkın tepkisini çektiğini söyledi.

"Arazi üzerindeki yağmanın masaya yatırılmasının engellenmek istendiğini" savunan Tüzel, konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Turgay Develi de AOÇ'nin "parça parça satıldığını" öne sürerek, "Peşlerini bırakmayacağız. Bugün gelmezler, yarın gelmezler ama ilanihayet milletin önünden kaçamayacaklar" diye konuştu.

Bu arada bugün saat 14.30'da başlaması planlanan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin bilançolarının görüşüleceği toplantı da ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber