İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şimşek: Memur maaşı enflasyonun altında

Şimşek, Bakanlığının 2015 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2014 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimşek: Memur maaşı enflasyonun altında

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memur ve emeklileri arasında reel olarak maaşı artmayan bir tek kesim olduğuna işaret ederek, "AK Parti hükümetleri döneminde en yüksek memur maaşı, bu müsteşara denk geliyor. Yüzde 7,2 azalmıştır. En düşük memur maaşı ise reel olarak yüzde 83 artmıştır. Milli gelirdeki reel artış bu düzeyde değildir. Ortalama memur maaşındaki reel artış yüzde 45,1'dir" dedi.

Kamu görevlilerinin 2014 yılına ilişkin mali ve sosyal haklarının toplu sözleşmeyle belirlendiğine işaret eden Şimşek, toplu sözleşmeye yüzde 0,7'lik önceki 6 ayın enflasyon zammına ilave olarak brüt 175 liralık artış sağlandığını söyledi. Şimşek, 800 binin üzerindeki öğretmene ilave 150 lira artış sağlandığını, bazı hizmet kollarına ilişkin mali ve sosyal haklarda iyileştirmeler yapıldığını dile getirdi.

Şimşek, "Toplu sözleşmeyle 2014'te en düşük memur maaşı yüzde 8,3 arttı. Bu enflasyonun bir miktar altında. Merkez Bankası enflasyon 8,9 olur diyor, biz Orta Vadeli Programa 9,4 diye koyduk. Sonuçta bir miktar altında olabilir. Bu toplam memurlar için böyle ama öğretmenlere ilave seyyanen bir artış var, 4/C'lilere 350 liralık seyyanen bir artış var. Bunu dikkate almadan 2014'ü değerlendiremeyiz" dedi.

Memur ve memur emekli artışlarına ilişkin örnekler veren Şimşek, "Memur ve emeklileri arasında reel olarak maaşı artmayan bir tek kesim vardır. AK Parti hükümetleri döneminde en yüksek memur maaşı, bu müsteşara denk geliyor. Yüzde 7,2 azalmıştır. En düşük memur maaşı ise reel olarak yüzde 83 artmıştır. Milli gelirdeki reel artış bu düzeyde değildir. Ortalama memur maaşındaki reel artış yüzde 45,1'dir. Bir tek reel olarak azalan en yüksek memur maaşıdır" şeklinde konuştu.

Kamu çalışanlarının durumunu imkanlar ölçüsünde iyileştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Şimşek, bütçe ve sosyal güvenlikten ödenen ücretlerin toplamının 2015 yılı için 290 milyar lira olarak öngörüldüğüne dikkati çekti. Şimşek, "Bunu yatırımlarla karşılaştıralım. Merkezi yönetimde yatırımlara yönelik ayrılan kaynak muhtemelen 50 milyar lira civarında olacak. Neredeyse 6 katını maaşa harcıyoruz. Bu dengeyi gözetmemiz lazım. Tabi ki daha çok öğretmen, sağlıkçı alacağız ama bazı alanlarda da AB ortalamasını geçtik oralarda da eleman almamamız lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber