Emeklilik harcırahı (tazminatı) ne zaman verilir?

Hizmetini dolduran ancak yaşını kamu dışında beklemek isteyen memur, emeklilik için kuruma ayrılış dilekçesi verdiğinde, emeklilik tazminatını alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Kasım 2014 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emeklilik harcırahı (tazminatı) ne zaman verilir?

657 ye tabi devlet memuruydum 08.11.2014 itibariyle emekliliğe hak kazandım 04.10.2015 tarihinde maaşa bağlanmak üzere kendi isteğimle geri çekildim, emekli olan memurlara ödenen (1040 TL) harcırahımı çalıştığım kurum, harcırahımı şimdi vermeyip, emekli maaşına bağlandığım tarihte vereceklerini bildirdiler, bu uygulama doğrumu dur? Yoksa maaşa bağlanma tarihimi beklemeden harcırahımı alabilirmiyim?Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

Emeklilik koşullarını tamamlayarak yaşı beklemek için görevinden ayrılmış Memur Emekli Harcırahını alabilir mi? Konusunu sorunuz özelinde açıklamaktayız.

Emekli olan devlet memurlarının harcırah konusu 375 ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde bulunmaktadır.

Kararname Metinleri;

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname;

" Madde 1 -
D) (Ek: 31/7/2003-4969/2 md.) (A) bendi kapsamına giren personel ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat ödenir. "

631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

"Madde 14/A- 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında;
... c) Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunan, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulanan veya emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra vazifelerine son verilen personele, bu nedenlere bağlı olarak harcırah ödenmez; bunlara ilgili mevzuatında öngörülmesi kaydıyla damga vergisi hariç hiçbir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere tazminat ödenebilir."

Maddelerin Yorumu;

- Emekliliğini isteyenler,
- Emekliye sevk olunanlar,
- Toptan ödeme hükümleri uygulananlar,
- Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenler,
- Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan TSK. Mensupları,
- Belirtilmiş olanlardan görev sırasında ölenlerin kanuni mirasçıları,
Tazminat adı altında Harcırah alabiliyorlar.

Bu bağlamda değerlendirmemiz;

- Hizmet yılını doldurmuş olan, ancak yaşını doldurmayan memurlara, görevlerinden ayrılmış olsalar bile tazminat (harcırah) ödenmez.

- Bu durumda olanlar ancak, hizmet + yaş = emeklilik şartını sağladıklarında tazminat ( harcırah) alabilirler.

Yani, kurumun uygulaması doğrudur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber