Vekilden sonra asker çocuklarına da kıyak geçildi

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet halkın sağlığından ?tasarruf? etmeye uğraşırken milletvekili çocukları 25 yaşına kadar devlet güvencesine alındı Asker çocukları için de tasarı hazırlandı

Devlet bir yandan sağlıkta 'tasarruf' uğruna vatandaşın sağlık harcamalarına ödeyeceği ücretleri artırırken diğer yandan Meclis'te vekil ve asker çocuklarının 25 yaşına kadar devlet güvencesi altına alınmaları için önemli yasal değişiklikler yapmaya başladı

Meclis'in kapanmasına kısa bir süre kala milletvekili çocuklarına 25 yaşa kadar şartsız güvence getirilmesi büyük tartışmalara yol açmıştı Bu değişiklikten kısa bir süre sonra Meclis'e yeni bir yasa tasarısı daha geldi...

Bu yasa tasarısı ile milletvekili çocuklarına getirilen yasal güvence asker çocuklarına da getirilmesini öngörüyor.

ÇOCUKLAR SEVİNDİ

İlk yasal devlet güvencesi Milletvekili çocukları için yapıldı. Meclis Başkanlık Divanı, yasama döneminin son toplantısında, sağlık harcamaları açısından, mevcut ve eski milletvekillerinin yüzünü gülderecek bir karara imza attı. Bu karara göre, eskiden yüksek öğrenim yapma şartı ile 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklara tanınan tedavi yardımı hakkı, artık öğrenim şartı aranmaksızın verilmesi benimsendi. Eskiden sağlık hizmetlerinden yüksek öğrenim yapma şartı ile 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklar yararlanıyordu. Yapılan değişiklikle, öğrenim şartı aranmaksızın 25 yaşını dolduruncaya kadar sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişiği bulunmayan ve evli olmayan kız ve erkek çocukları yararlanacak.

Daha önce Meclis'in 18 yaşına kadar sağladığı imkanlardan yararlanan kız çocukları, 25 yaşını doldurmuş bile olsa aynı haklarını sürdürecek.

18 YAŞ 25'E ÇIKTI

Ancak kız çocuklarının işsiz, sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkisi ve bekar olmaları gerekiyor. Prof. ve doçentlerin muayeneye ait öğretim üyesi fark bedeli Meclis tarafından ödenecek.

İLAÇ VE AŞILAR

Yurtdışından ilaç temini: Eskiden sadece sağlık kurulu raporunda belirtilen ilaçların olmaması halinde yurtdışından temine imkan tanınırken, artık ilaçların yanı sıra Sağlık Bakanlığı tarafından ithaline izin verilen, ilaç olduğunun, özel mevzuat hükümlerine göre ilaç olarak kullanılabileceği belirtilenler de yurtdışından sağlanabilecek. Tüm aşılar kapsamda: Eskiden sadece kuduz, tetanos aşıları ve sağlık kurulu raporu alındığı takdirde alerji aşıları hasta katılım payı karşılanmak şartıyla kapsamda yer alırken, artık tüm aşılar bu kapsamda yer alacak.

6 DİŞ YAPTIRACAK

Milletvekillerine tanınan ve tanesi bin 500 dolara mal olan 2 impant diş yaptırma hakkı, 6'ya çıkartıldı. Bu çerçevede her milletvekilinin toplam 9 bin dolar tutacak 6 impant diş yaptırma masrafını Meclis Başkanlığı ödeyecek.

Meclis sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için bir milletvekilinin, emekliliği hak etmiş olması ve ayrıca 2 yıl Meclis üyesi olarak görev yapması gerekiyor.

Asker çocukları da yasadan yararlanacak

Milletvekilleri kendi çocukları için yasa değişikliğine giderken, asker çocukların da aynı haklardan yararlanmasını sağladı. Ayrıca askerlerin kız çocukları evleninceye kadar aile yardımı alacak

Milletvekilleri çocukları için yapılan düzenlemenin hemen ardından Meclis'e önemli bir yasa tasarısı daha gönderildi. Bu yasa tasarısı da asker çocuklarının yüzünü güldürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında, daha önce aile yardım ödeneğinde asker çocukları için yaş sınırı 19 iken, bu yaş sınırı milletvekillerinin çocuklarında olduğu gibi 25'e yükseltildi. Evlenmemiş kız çocuklar için ise 25 yaşını doldurana kadar ödenen aile yardımı ödeneğinde yaş sınırı kaldırılarak evleninceye kadar ödenmesi hükmü getirildi.

VATANDAŞ İSYANDA

Ayrıca, yüksek öğrenim yapmakta olan erkek çocuklar için 25 yaşını geçmemek üzere öğrenimlerini bitirinceye kadar ödenmesine devam olunan aile yardımı ödeneğinin herhangi bir şarta bağlı olmadan 25 yaşına kadar ödenmesine de imkan sağlandı. Hem milletvekili hem de asker çocukları için düzenlenen bu iyileştirmeler vatandaşları isyan ettirdi. Çocuklarının ilaç masraşarının artık karşılanmadığından dert yanan vatandaşlar, "Milletvekili ve asker çocuklarının masraflarını devlet karşılarken, bizim çocuklarımız hastalıktan kıvranıyor. İlaçlarını temin edemiyoruz. Bu çifte standart niye yapılıyor. Milletvekili ve asker çocuğu olmayanlar ölsün mü?" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Çocuğu lösemi hastası bir vatandaş ise, yapılan düzenlemelere tepki göstererek, "Çocuğum lösemi. Her ay zorunlu olarak tüketmesi gereken ilaçlar var. İlaçlar pahalı olduğu için tamamını devlet karşılamıyor. İlacın ücretini ödemekte güçlük çekiyorum. Vekiller ve asker çocukları için yapılan düzenleme tüm vatandaşlara yönelik olsun. Onların çocuklarına devlet bakıyorsa bizimkine niye bakmıyor" dedi.

22 BİN KİŞİLİK LİSTE

TBMM Başkanlık Divanı'na sunulan listeye göre, 20 Haziran 2006 tarihi itibariyle, Meclis Tedavi Hizmetleri'nden yararlanan hak sahiplerinin dağılımı şöyle sıralandı:

  • 22. Dönem Milletvekilleri: ........................546 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ........1943 
  • Eski üyeler: ..............................................2,171 
  • Bakmakta yükümlü olduğu kişiler; ........4355
  • Dul ve yetimleri: ......................................2749 
  • Dışarıdan atanan bakanlar: ........................36 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ............38 
  • Dul ve yetimleri: ..........................................18 
  • Merkez kadrolu personeli: ......................1998 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ........4154 
  • Emniyet personeli: ....................................340 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ..........964 
  • Geçici görevliler: ........................................762 
  • Milli Saraylar Kadrolu Personeli: ..............413 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ..........854 
  • Geçici görevliler: ............................................5 
  • Emniyet personeli: ......................................172 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ..........444 
  • Yıldız Porselen kadrolu personeli: .......... 116 
  • Bakmakla yükümlü olduğu kişiler: ..........253 
  • Hereke halı fab. personeli: ..........................43
  • TOPLAM: 22.450
Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber