Konya Ankara arasında ?hızlı' dönem

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.

Bakan Yıldırım, Konya Tren Garı'nda gerçekleştirilen törende demiryollarının yıllardır ihmal edildiğini, AK Parti iktidarı döneminde bu alandaki yatırımlara öncelik verildiğini ifade etti. Yıldırım, günümüzde vaktin naktin önüne geçtiğine işaret etti. Hükümet olarak demiryollarındaki yatırımlara öncelik verdiklerini ifade eden Yıldırım, bunun ilk örneklerinin Marmaray, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı ve Konya, Ankara Hızlı Tren Hattı olduğunu kaydetti. Halk arasında ?git-gel Konya 6 saat' ifadesinin hızlı tren ile birlikte ?git-gel Konya 2,5 saat' sözüne dönüşeceğinin altını çizen Yıldırım, projenin hayata geçmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, hükümet olarak son üç yılda demiryollarına 6 milyar YTL kaynak aktardıklarını belirtirken, bu miktarın son 50 yıldaki ödeneğe eşit olduğunu kaydetti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da Konya-Ankara Hızlı Tren Projesi'nin proje safhasında defalarca değiştirildiğini, projenin bir yıldan fazla sürdüğünü söyledi. Karaman, çalışmalar sonucu güzergahın Polatlı'dan başlayan Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi'nin çift hatlı, elektrik sinyalli, 250 km hıza uygun olarak planlandığını dile getirdi. Karaman, hatla ilgili şu bilgileri verdi: "İki etap halinde yapılacak projenin uzunluğu 212 kilometredir. Polatlı-Ankara dahil toplam güzergah ise 306 kilometredir. 306 kilometrelik Ankara-Konya hattının 94 kilometrelik kesimi Ankara-Polatlı arasında inşaatı devam eden Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında yapılmakta. Hattın maksimum eğimi binde 16, minimum kurp yarıçapı 6 bin 500 metre olup, gerek altyapı gerekse üstyapı inşaatında en son teknoloji kullanılacak. Her iki kesim dahil 212 kilometrelik hattın inşaatında 16 milyon metreküp kazı, 7 milyon metreküp dolgu, 10 adet köprü, 26 adet üstgeçit, 64 adet altgeçit, 107 adet menfez yapılacak. Ayrıca hat üzerinde 2 bin 100 metrelik Türkiye'nin en uzun hızlı tren tüneli bulunacak."

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya'yı neredeyse Ankara'nın komşu mahallesi haline getirecek projenin, Konya kültür hayatına önemli katkıda bulunacağını, aynı zamanda bölgedeki çevre il ve ilçeler için büyük bir ulaşım imkanı sağlayacağını söyledi. Konya'nın bu yatırımı hak ettiğini ifade eden Akyürek, ?Böyle büyük yatırımlar önümüzdeki dönemde de devam edecek. Konya, yatırımlarla öyle noktaya gelecek ki, artık ?Gez Konya'yı gör dünyayı' denilebilecek.? dedi.

Yıldırım, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in de katıldığı programda hareket memurlarının kullandığı şapkalardan birini takarak, verdiği işaretle inşaat trenini hareket ettirdi. Törende daha önce karayolunda meydana gelen kazalarda sakat kalan vatandaşların ön taraflarda oturtulması dikkat çekti. Toplam maliyeti 500 milyon dolar olan projenin altyapısının 2007'de bitirilmesi hedefleniyor. Proje devreye girdiğinde Ankara-Konya 1 saat 15 dakikaya, İstanbul-Konya arası 3 saat 30 dakikaya, Konya-Eskişehir 1 saat 30 dakikaya düşecek. Musa Taşpınar, Ekrem Aytaş, Ünal Livaneli

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber