Yargı paketinde 11 madde daha kabul edildi

Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2014 23:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Yargı paketinde 11 madde daha kabul edildi

Yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda
-"Yargı Paketi"nin 2. bölümünde yer alan 11 madde kabul edildi
-Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme cezaları bütün sonuçları ile affedilecek
-Önergeyle, kınama ve kademe ilerleme cezaları af kapsamından çıkarıldı; ancak bu cezalar için HSYK Genel Kurulu'na başvurma imkanı getirildi
-Genel Kurul, 2 Aralık salı günü 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nı görüşecek

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan 11 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Adalet Müfettişlerinin yanı sıra, HSYK müfettişlerine ve Adalet Bakanlığı iç denetçilerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödemede bulunulacak.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Bavşsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer hakim ve savcılara (15 bin) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek. Düzenlemeye göre hakim ve savcı maaşlarında bin 154 lira artış olacak.

Hakim ve savcılar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun uyarınca temin edilen yerli veya ithal tabancaları yasal şartlar uyarınca zati silah olarak satın alabilecek.

Hakim ve savcılarla yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, tüm resmi ve özel kuruluşların iş ve işlemlerinde resmi kimlik hükmünde olacak.

Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme cezaları bütün sonuçları ile affedilecek. Önergeyle, kınama ve kademe ilerleme cezaları af kapsamından çıkarıldı ancak bu cezalar için HSYK Genel Kurulu'na başvurma imkanı getirildi.

Af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturması yapılmayacak; devam eden disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılacak, kesinleşen disiplin cezaları uygulanmayacak.

14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar işlenen ve kesinleşen disiplin cezaları hakkında yapılacak başvuru, 60 gün içinde HSYK Genel Kurulu'nca incelenecek. Genel Kurul başvurunun reddine karar verebileceği gibi, önceki kararın kaldırılmasına veya eyleme uyan alt disiplin cezasına karar verebilecek.

Disiplin cezalarının affı, ilgililere geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir talep hakkı vermeyecek.

Kanunla, Adalet Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatı kuruluyor. Adalet Bakanlığı teşkilatı; merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile bağlı kuruluşlardan meydana gelecek. Yurt dışı teşkilatında yer alan Adalet Müşavirliği kadrolarına, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapan ve üstün başarısı ile yurt dışı hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından atama yapılacak. Misyon şefleri; adalet müşavirlerinin sicil amiri olmayacak.

Yurtdışı teşkilatına atanan adalet müfettişlerinin bu görevde geçirdikleri süreler, hakimlik ve savcılık mesleğinde geçmiş sayılacak. Adalet müfettişleri hakkındaki siciller, Adalet Bakanlığı Müsteşarı tarafından verilecek.

-"Hiç hayıflanmadın mı?"

Verilen önerge üzerinde söz alan CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, iktidara, "Siz Alevi sorununu çözemezsiniz. Çünkü siz Alevilere şaşı gözle bakıyorsunuz. Alevileri düşman görüyorsunuz. Düşman gördüğünüz, dışlamaya ve ötekileştirmeye çalıştığınız Alevilere siz çözüm üretemezsiniz" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, bölücülük, ayrımcılık, şiddet kokan bir konuşmaya cevap vermenin kendisine zul geldiğini belirterek, "Bunun uğraşını veren bir iktidara bu kadar haksız, mesnetsiz ithamlarda bulunmaktan hiç hayıflanmadın mı? Bu kadar ayrımcılık, şiddet kokan bir konuşmayı nasıl yaparsın? Alevilere kimin ne gözle baktığını bu millet biliyor" karşılığını verdi.

-Çalışma kararı kaldırıldı

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, görüşme sırasında verilen aranın ardından Danışma Kurulu önerisini oyladı.

Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul'un 28 Kasım Cuma, 29 Kasım Cumartesi ve 30 Kasım Pazar günleri çalışma kararı kaldırıldı.

176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı gündemin ön sıralarına alındı. Genel Kurul, 2 Aralık Salı günü bu tasarının bitimine kadar çalışmasını sürdürecek.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, komisyonun ve hükümetin yerine oturmaması üzerine, birleşimi, 2 Aralık salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber