Papa'ya hediye edilen tablonun sırrı

Papa'ya verilen tabloda yer alan mektuplar 1903-1914 yılları arasında papalık yapmış asıl adı Giuseppe Melchiorre Sarto olan Onuncu Pius tarafından 34.Osmanlı Padişahı ve 113.İslam Halifesi II.Abdülhamid'e yazılan mektuplardır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Kasım 2014 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Papa'ya hediye edilen tablonun sırrı

Mektupların hikayesi

1903-1914 yılları arasında papalık yapmış asıl adı Giuseppe Melchiorre Sarto olan Onuncu Pius tarafından 34.Osmanlı Padişahı ve 113.İslam Halifesi II.Abdülhamid'e yazılan mektuplardır. Bu mektuplar Papa Francesco'nun 28 Kasım 2014 tarihli Türkiye ziyaretinde Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez tarafından kendisine hediye edilmiştir. Mektuplar Başbakanlık Osmanlı Arşivi Yıldız evrakı perakende kısmı name-i hümayunlar bölümünden çıkarılıp taranarak dijital ortamda Sufiyane'ye teslim edilmiştir. Baskı için yapımı yüz seneyi aşkın aharlı kağıtlar Hattat Mehmed Özçay'dan temin edilmiştir. Kağıtlar Hattat Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer'e ait olup terekesinden torunu vasıtası ile Mehmed Özçay'a geçmiştir. Yazıldığı döneme ait kağıtlara baskısı yapılan bu iki mektup atölyemizde çerçeve içerisine yerleştirilirken asitsiz bant ve paspartu kullanılmıştır. Çerçevesi el varağı ahşap çerçeve olup müze cam kullanılmıştır.

Mektupların içeriği.

Soldaki Mektup

Layık olmadığım halde Allah'ın lütfu ile Papalık makamına gelmiş bulunuyorum. Bütün güzel vasıflar kendisinde bulunan Yüce Padişah'ın, Papalık Makamı'na karşı gösterdikleri dostluk duyguları tarafımızdan anlaşılarak takdir edilmektedir. [Bu makama] seçilmemizi zatlarına bildirmemizin kendilerini memnun edeceğini ve selefime gösterilmiş olan duyguların hakkımda da karşılıksız olarak gösterileceğini kuvvetle ümid etmekteyim.
Ulu Padişah ile yüce hanedanının sonsuz lütuflarına mazhariyetimi ve aramızdaki samimi dostluk bağlarının devamını Allah'dan dilerim.

Sağdaki Mektup

Padişah Hazretlerinin iltifatlarını bildirir namelerini aldık. İşbu nameleri, Antakya Rum Melkit Patriği Siyril biraderimizin tarafımıza tebliğ ettiği hükümdarlık şefkatinin yeni bir delilidir. Adı geçen patrik huzurunuza çıkmaşerefine nail olduğunda, ne derece iltifata mazhar olduğunu haber verdikten başka, samimi teveccühlerinin memleketlerinde bulunan Katolik dostlarına şamil olduğunu da bildirmiştir. Bunun için cihanı fetheden yüce cenaplarına şu güzel işaretlerden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi arz eder ve yüce teveccühlerinin memleketlerindeki Katolikler hakkında gittikçe artması temennileri arkasından bahtiyarlıklarının tam olması, padişah Hazretlerinin nihayetsiz mutluluğu ve bahtının açık olması için dua ederiz.
Onuncu Pius

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber