Sözleşmeliyim ayrılmalıyız!

Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nda sözleşmeli olarak çalışan personel eş durumu tayini olamamasından şikayetçi. Bazı çalışanlar bu yüzden, nişanlılarından ayrıldıklarını söylerken, bazıları da geleceklerini göremedikleri için çocuk bile yapamamaktan dert yandı

Sözleşmeli olarak Sağlık Bakanlığı'nda çalışan personel eş durumu tayini olamamasından şikayetçi. Şikayetçiler arasında tayini yapılmadığı için, nişanlılarından ayrılanlar ve geleceklerinden emin olamadıkları için çocuk yapmayanlar da var.

Türk-Sağlık-Sen, sözleşmeli personelin sorunlarını çözüme ulaştırmak için bir çalışma başlattı. Sendika sözleşmeli personelin sorunlarını internet üzerinden alırken, bakanlığa ulaştırmak üzere aldığı sorunlar arasında çarpıcı örnekler yer aldı.

Bingöl'den sözleşmeli bir erkek personel, "İki buçuk yıldır Şırnak'tayım. Eşimin bu yıl tayini çıktı ve eş durumu ataması olmadığı için gidemiyorum. Aile bütünlüğü nerede kaldı? Afedersiniz çocuk bile yapamıyoruz" dedi. Adıyaman'dan 30 yaşındaki bir erkek personel ise, 2004 Ocak ayında göreve başladığını ve Niğde merkezde bir esnaf bayanla nişanlandığını belirterek, "Hayat yollarımızı birleştirmek için nişanlandım fakat tayin hakkım olmadığından eşimin bu ilçede bölgenin sosyo ekonomik ve kültürel şartlarda iş yapma imkanı olmadığından kendisi buraya gelemedi. Ayrılmak zorunda kaldık. Aynı durum yetkililerin veya çocuklarının başına gelse nasıl tepki verirlerdi? Neden eş durumundan tayin hâlâ açılmıyor?" diyerek dert yanıyor.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sözleşmeli personelin, internet ortamında hazırladıkları ankete yoğun ilgi gösterdiğini kaydederken, "Sözleşmeli personelin büyük bir çoğunluğu ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalıyor, boşananlar var, evlenemeyenler var. Ayrıca eğitimlerine devam edemiyor, iş güvencesinden yoksun hizmet veriyor. Ayrıca sosyal ve özlük hakları bakımından ciddi farklılıklar olması hem çalışma barışını bozuyor hem de Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda yetkili sendika olarak, çalışanlar arasında statü birliğinin sağlanması ve sözleşmeli personellerin kadroya geçirilerek mevcut sorunlarının da çözülmesi için Toplu Görüşmelerde bu konuyu gündeme getireceğiz. Çalışanlar ve sendika olarak bu sorunları hep birlikte çözeceğiz" dedi.

İşte sendikaya gelen sözleşmeli şikayetlerinden bazıları:

Ordu-Ünye 1974 doğumluyum. Cumhuriyet Üniversitesi Laboratuar Bölümü 1995 mezunuyum. 1997'de özel hastanede işe başladım. 8 yıl tam sigortam ve 30. 5. 2005 Şırnak'ta laboratuarı olmayan ve günde 5-6 kişinin ancak uğradığı yere laboratuar teknisyesi olarak atandım. Şırnak'ta geleceğimi istiyorum. Sayın bakanlarım ben 32 yaşındayım ve tayin aldıramıyorsunuz diye evlenmiyorlar. İnsanlar neleri hesap ediyor? Ben bu ülkeye hizmet ettim. Siz bizi denize atıp yılana tutturdunuz. Şırnak / Kadın.

Sağlık Bakanlığı'ndan tek bir çatı altında bizleri toplamalarını istiyoruz. En önemlisi artık dayanamıyorum ne ayrılığa ne de bu haksızlığa istifa edemiyorum. İş ve para her insana olduğu kadar benim de ihtiyacım var. Ama eşimi ve ailemi de çok özlüyorum yuvamı kurmak istiyorum. 'Aile kutsaldır' derlerdi, bunun farkına varmak istiyorum. Artık dayanacak gücüm kalmadı ve benim için tek çıkar yol intihar gözüküyor. Allah korusun ve Allah bizlere acısın.. Lütfen yardım edin. Trabzon, bayan.

Sözleşmeli sağlık personeliyim. Evli değilim ama bu statü yüzünden evlenemiyorum, çünkü evlilik düşündüğüm bayan arkadaşım da bu statüde çalışan sağlık personeli ve ne yazık ki bir başka yerde. İşten nasıl vazgeçeriz, ikimizin de onca emeği var. Malatya, erkek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber