Askere araba yıkatan sivil memura ihraç

Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil memur akşam yemekleri için görev saati dışında şubede kalarak, erat için çıkarılan yemekten yedi Memurun ayrıca arkadaşı başçavuş kanalıyla jeneratörün benzinini kendi arabası için kullandığı anlaşıldı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), askere arabasını yıkatan bir sivil memurun Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarılmasına onay verdi. Mahkeme personelin, yazın eşini ve çocuklarını memleketlerine gönderdiği tarihlerde, o saatlerde görevi bulunmamasına rağmen kışlada kalarak erata çıkan yemekten yemesini de ihraç nedenleri arasında saydı. AYİM'nin bu kararı almasına dayanak olan olay, Şemdinli Davası sanığı Astsubay Ali Kaya'nın memleketinde geçti. Mutki Askerlik Şubesi'nde tahakkuk memuru olarak görev yapan sivil memur kısa süre içinde Askerlik Şubesi Başkanı Astsubay Başçavuş ile ilişkisini geliştirdi. Bu ilişki ilk semeresini, sivil memurun aracına konulacak benzin konusunda verdi. Jeneratör için ayrılan benzin kısa sürede bitmeye başladı. Sonradan, jeneratörün benzinin tahakkuk memurunun arabası için kullanıldığı ortaya çıktı. AYİM kararındaki bilgilere göre, 2002 temmuz ayında tahakkuk memuru, mesaisi bitmesine rağmen akşam geç saatlere kadar şubede kalıyordu. Memur, okullar tatil olunca eşi ve çocuklarını o günlerde memleketine göndermişti. "Evde yemek yapan" olmayınca, memur yine başçavuşa müracaat etti ve akşam yemeklerini de askerler için çıkan yemekten yemeye başladı. Sivil memurun bu tavrı çevresinde rahatsızlık verince, savcılığa üst üste suç duyuruları yapıldı ve hakkında soruşturmalar başlatılıp davalar açıldı. Bu davalar Van Jandarma Asayiş Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam ederken askeri savcılığa bu defa da, tahakkuk memurunun arabasını askerlere yıkattığı yolunda bir başka şikâyet ulaştı. AYİM dosyasındaki bilgiye göre memur arabasını yıkatmak için önce Askerlik Şubesi Başkanı Başçavuş'a gidip ricada bulunuyordu. Başçavuş da, "askerlere söyle yıkasınlar" diyordu.

'YÜZ KIZARTICI SUÇ'

Tahakkuk memuru hakkında bu nedenle de dava açıldı. Uzman memur, üç davadan da ceza almadan kurtuldu. Ancak Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, zaman aşımı ve delil yetersizliğinden beraat gibi nedenlerle, hapis cezası almaktan kurtulan tahakkuk memurunun bu eylemlerini, "yüz kızartıcı suç" olarak tanımladı ve sivil memurun meslekten ihracına karar verdi. Sivil memur, MSB Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali için AYİM'ye başvurdu. Ancak AYİM, bu memuru meslekten ihraç eden Disiplin Kurulu'nun vardığı sonucun yerinde olduğuna oybirliğiyle karar verdi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber