'Chek-up mantığıyla değil rahatsızlıkla ilgili tetkikleri isteyin' talimatı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan, ayaktan teşhis ve tedaviye yönelik "Paket Fiyat" uygulaması özellikle devlet hastanelerinde görev yapan doktorlar arasında kafa karışıklığına yol açtı.

Tetkikleri ciddi oranda sınırlayan uygulamanın ardından doktorlar, sistem netleşene kadar hastalardan olabildiğince az tetkik istemeye başladı. Bu arada, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi örnek bir girişimde bulunarak meydana gelen kafa karışıklığını gidermek için doktorlara bir bilgilendirme notu yazdı. Söz konusu notta doktorlara, "Tetkik istemede tereddüt yaşamayın ancak tetkik isterken chek-up mantığıyla hareket etmeyin" uyarısı yapıldı.

Sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımını sağlamak, sağlık kuruluşlarının faturalama işlemlerinin, geri ödeme kurumlarının fatura inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi amacıyla başlatılan "paket fiyat" uygulaması kargaşaya yol açtı. Özellikle devlet hastanelerinde görev yapan doktorlar, uygulamaya ilişkin her kafadan bir ses çıktığı için bazı tereddütler yaşıyor. Doktorlar, sistem netleşene kadar tetkik işlemlerini ciddi oranda azalttı.

Bu arada, Türkiye'nin en yoğun hastanelerinden biri olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi örnek gösterilebilecek bir çıkış yaptı. Hastane yönetimi, doktorların uygulamaya ilişkin tereddüt ve kafa karışıklıklarını gidermek için bir bilgilendirme notu hazırladı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Pekcan Demiröz imzasıyla hazırlanan ve kurum içi mail grubu aracılığıyla tüm doktorlara iletilen yazıda uygulamaya dair bilgiler sunuldu. Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan tebliğin 'tetkikleri tamamen yasaklamadığını' anlatan yazıda, 'gereksiz tetkiklerden kaçınılması' gerektiği ifade edildi. Yazıda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere 01.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliği sıra no: 8 yayınlanmış ve aynı tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir. Tebliğle ilgili olarak oluşabilecek tereddütleri ortadan kaldırmak için bu bilgilendirme notunun yazılmasına gerek duyulmuştur. Yeni yayınlanan 8 numaralı tebliğ, hastanemizde halen kullanılmakta olan mevcut Bütçe Uygulama Talimatı ve Performans Yönergesi'nde doktorlarımızın veya diğer yardımcı sağlık personelimizin çalışma şeklinde bir değişikliğe gidilmesini öngörmemiştir. Performans Yönergesi de halen yürürlüktedir ve personel hak edişleri de mevcut yönergenin hükümleri çerçevesinde yapılacaktır. Yeni yayınlanan 8 numaralı tebliğ ödeme kurumlarının, hizmet veren sağlık kurumlarının nasıl ödeme yapacağını belirlemek üzere yayınlanmıştır. Bu haliyle esas olarak hastanemizin faturalandırma bölümü ve gelir tahakkuk memurluğunu ilgilendirmektedir.

İdarece 8 numaralı tebliğ hakkındaki görüşümüz; hastanemizden hizmet alan hastaların aldıkları sağlık hizmetinin kalitesinin düşürülmeden ilgili kliniklerin yeni düzenlemelere gitmesi gerektiğidir. Bununla ilgili olarak ayrıca bildirilecek bir tarihte kliniklerle toplantı yapılacaktır. Bu konuda şu an için doktorlarımızın özellikle dikkat etmesi gereken tek şey; hastanemize başvuran hastalardan tetkik isterken chek-up mantığıyla değil mevcut rahatsızlığıyla ilgili tetkikleri istemeleridir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber