Bedelliye başvurular ne zaman başlayacak?

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: -"31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28 yaşından gün almış kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları ve 18 bin lira ödemeleri kaydıyla, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2014 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bedelliye başvurular ne zaman başlayacak?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili getirecekleri düzenlemeye göre, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28 yaşından gün almış kişilerin, istekleri halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları ve 18 bin lira ödemeleri kaydıyla, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklarını söyledi.

Yılmaz, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, "Milli Mayın Faaliyetleri İzleme Merkezi" kurulmasına ilişkin tasarının görüşmelerinde, bedelli askerlik konusunda açıklama yaptı.

Yılmaz, tasarının görüşmelerinde, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeye ilişkin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı şekilde bir teklif getireceklerini bildirdi.

İsmet Yılmaz, söz konusu teklifle ilgili şu bilgiyi verdi:

"Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun, henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28 yaşından gün almış kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde, askerlik şubeleri ya da yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin lira ödemeleri kaydıyla, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun, daha önce bedelli ya da dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar da yine bu yaş şartına uymaları kaydıyla, istekleri halinde bu kanundan yararlanabilecekler. Bu kanundan yararlanacaklar hakkında yoklama kaçağı veya bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek. Bu kanun kapsamında gelecek olan para, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na yatırılacak."

Bununla birlikte bir başka teklif daha getireceklerini kaydeden Yılmaz, buna göre, sözleşmeli erbaşlık için yapılacak başvurularda askerliği yapma şartının aranmayacağını, bir kişinin 20 yaşını doldurduğu andan itibaren de sözleşmeli erbaş olabileceğini açıkladı.

Sözleşmeli erbaş ihtiyacının bu şekilde karşılanabileceğinin düşünüldüğünü açıklayan Yılmaz, "Dolayısıyla bir bedelli var bir de sözleşmeli erbaş kaynaklarının genişletilmesi var. Önceden askerliğini bitirenler başvurabiliyordu sözleşmeli erbaşlığa, ancak yapılacak düzenlemeye göre askerliğini bitirmeyenler de başvurabilecek. Bedelli askerlik ve sözleşmeli erbaş düzenlemesi bir araya geldiğinde, bir dengenin yakalandığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber