Marketten, sebzede 8 kat kazık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, tarım ürünlerinin tüketiciye tarladakinin 8 kat fiyatına satıldığını söyledi. Yetkin'in ididasına göre bunda tek suçlu büyük marketler.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, tarım ürünlerinin tarladaki fiyatının 8 katına satıldığını belirterek, ''İnanılmaz derecede sömürü, haksız kazanç

var'' dedi.

TZD Başkanı Yetkin bugün düzenlediği basın toplantısında dünyanın hiçbir yerinde böyle ''kazık yiyen tüketici'' bulunmadığını belirterek, hükümeti gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Birçok büyük marketin direkt tüketiciden alım yaparak hale uğramadan kayıtdışı daha büyük karlarla tüketiciye ürünleri ulaştırdığını belirten Yetkin, bunlarda üretici tüketici fiyatları arasındaki farkın 10 katına kadar ulaştığını anlattı.

Yetkin, ''Ürünün yüzde 70'i kayıtdışı. Ürünler hallere girmeden depolardan dağıtılıyor. Ciddi gelir kaybı var devletin. Gıda güvenliği açısından da ciddi handikaplar var. Nerede bu devlet nerede sistem, nerede mekanizma. Kazanç olur da bir sınırı olur kazancın. Bir sistem kurulsa en az yüzde 50 ucuza yer tüketici'' diye konuştu.

Bu mekanizmanın mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Yetkin, ''Bu sistemin adı sömürü, yok etme sistemi. Üreten ve tüketen insana saygı duyulması lazım'' dedi.

Bu sıkıntıları aşacak yasayı çıkarmaya kimsenin gücünün yetmediğini dile getiren İbrahim Yetkin, üretici birlikleri yasasının dernekler yasasına benzediğini, birliklerin gücü ve imkanı bulunmadığını söyledi.

Bugün üretici birliklerinin eleman bile çalıştıramadıklarını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi borsada oluşan fiyatlar üzerinden belli oranda bir gelir sağlanması gerektiğini anlatan TZOB Başkanı Yetkin, böylelikle birliklerin ürünlerini direkt hallere veya tüketiciye ulaştırma imkanlarına kavuşacaklarını, bunun da fiyatları ve piyasayı dengeleyeceğini savundu.

Yetkin'in verdiği bilgiye göre yapılan araştırma sonucu bazı tarım ürünlerinde haller ve marketlerde oluşan kilogram fiyatları şöyle:

Markette domates fiyatı halin yedi katı

ÜrünHalMarket

Domates0,25-0,801,95

Salatalık0,250,50-0,75

Karpuz0,10-0,450,69

Sırık Fasulye0,40-1,502,89

Patates0,15-0,501,50-2,00

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber