Enerjide hedef yerli kömür ve nükleerde de yerli yakıt

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan 2015-2019 Stratejik Planda yerli kömür kaynaklarının etkin bir şekilde değerlendirilmesi ile Türkiye'nin 2018 yılında nükleer enerji ile tanıştırılması en dikkat çekici hedefler arasında yer aldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Aralık 2014 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerjide hedef yerli kömür ve nükleerde de yerli yakıt

Ercan Baysal

Beş yıllık dönem boyunca var olan yerli kömür kaynaklarının elektrik enerjisi üretim yatırımlarına dönüştürülmesi ve yeni kaynakların araştırılması sağlanacak.

Yerli kömürden üretilen elektrik enerjisi miktarının dönem sonunda yıllık 60 milyar kWh düzeyine çıkarılması hedefleniyor. Elektrik enerjisi üretiminde doğalgazın payının ise kademeli olarak düşürülmesi planlanıyor. 2015'te yüzde 45 olması beklenen bu oranının 2019'da yüzde 38'e gerilemesi hedefleniyor.

2018'de ilk üretim yapılacak

Stratejik Plan dahilinde ayrıca Türkiye'de nükleer enerjinin hayata geçirilmesi hedefleniyor. 2016'da ilk kazmanın vurulacağı Akkuyu Nükleer Santrali'nde 2018 yılında hatların tamamlanması ile birlikte eş zamanlı olarak test amaçlı elektrik üretimine başlaması planlanıyor.

Mersin Akkuyu'da ayrıca yakıt kullanımında yerli hamlesi başlatılıyor. Nükleer santrallerde yerli yakıt olarak kullanılmak üzere uranyum ve toryum kaynaklarının aranması ve geliştirilmesi hedefleniyor. Plan dönemi sonuna kadar, uranyum ve toryum kaynaklarının rezerv tespit çalışmaları tamamlanarak üretim fizibilite çalışmalarının hazırlanması öngörülüyor. Planda ayrıca Doğalgazda büyük ölçüde Rusya'ya bağımlı olan Türkiye, arz kaynaklarını çeşitlendiriyor.

Enerji yönetimi doğalgaz ithalatında yeni kaynak ülke ve güzergahlar ilave edilerek kaynak ülke ve güzergah dağılımının dengelen mesi hazırlıklarına başladı. Beş yıllık süre boyunca Irak, Katar, Cezayir, Türkmenistan, Doğu Akdeniz, Afrika ve diğer potansiyel ülkelerden doğalgazın özel sektör tarafından temin edilmesi için çalışma yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber