Hastanelerde kurulan hasta hakları birimlerinde hizmet alacak sağlık personeli, beden dili ve empatik dinleme eğitiminden geçirilecek.

Haber Giriş : 11 Şubat 2004 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hasta hakları ihlallerini ortadan kaldırmak amacıyla hastanelerde kurulan hasta hakları birimlerinde hizmet alacak sağlık personeli, beden dili ve empatik dinleme eğitiminden geçirilecek.

Sağlık Bakanlığı, ''Sağlık Tesislerinde Hasta Hakları Uygulamalarına İlişkin Yönerge'' uyarınca, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Hasta Hakları Şube Müdürlüğü ile hastanelerde Hasta Hakları Birimi ve Hasta Hakları Kurulları oluşturdu.

Uygulama, hastaların haklarının ihlal edilmediği, her aşamada bilgilendirildiği ve onayının alındığı, mahremiyete uyulduğu, hiçbir ayrım yapılmadan her türlü tıbbi tedaviyi aldığı, hekimini, kurumunu seçebildiği, değiştirebildiği bir sağlık hizmetini hedefliyor.

ŞİKAYETLER ALO 184 SAĞLIK HATTINA

Bu kapsamda, hastaların hak ihlallerinden korunabilmesi ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine dair usul ve esaslar belirlenecek ve uluslararası ve ulusal hukuki metinlerde hastalara tanınan hakların Türkiye'deki hastalara da uygulanması sağlanacak.

İlk aşamada 38 ilde 60 hastanede kurulmasına karar verilen birimler, yıl sonunda 81 il ve büyük ilçelere yaygınlaştırılacak.

Hastaların veya hasta yakınlarının müracaatlarını ve şikayetlerini hasta hakları biriminde oluşturulan web adresinden ve Alo 184 Sağlık Hattı'ndan yapmaları sağlanacak.

Hasta hakları konusunda telefonla, bilgisayarla veya doğrudan yapılan tüm başvurular, ilgili birimlerce elektronik ortamda izlenebilecek ve hastaya verilecek referans numarası ile başvurusunu takip etme olanağı yaratılacak.

SAĞLIK PERSONELİNE EĞİTİM

Hasta hakları uygulaması başlatılmadan önce, bu konuda görev alacak personel, yarın ve 13 Şubat'ta Yalova'da hizmet içi eğitimden geçirilecek.

Sağlık personeline, ''hasta hakları uygulamaları, hasta haklarının tarihsel gelişimi, hasta hakları ve sağlık çalışanları ilişkileri, hasta haklarının hukuki yönü, empatik dinleme ve beden dili'' gibi konularda eğitim verilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber