Halkbank satılmalı Ziraat Bankası kalmalı

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet bankalarının özelleştirilmesi tartışma yaratıyor. Uzmanlara göre kuruluş amacından sapan Halkbank hemen satılmalı. Ziraat Bankası ise devlete sektörü düzenleme olanağı sağlaması açısından satılmamalı

TÜRK bankalarının yabancılara, özellikle Yunan bankalarına satılmasıyla birlikte çok ilginç bir tartışma gündeme geldi. Uzmanlar bir yandan eldeki bankaların yani Halkbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası'nın, Yunanistan'da şube açmak için başvurmasını önerirken, bir yandan da banka satışlarının sektör açısından ne tür sorunlar yaratacağı tartışılmaya başlandı.

Şu ana kadar hemen hemen bütün özel bankalar, yabancılarla el sıkıştı. Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası'nı kenara koyduğumuzda, geriye bir tek Akbank kaldı. Ancak kulislerde Akbank'ın, Deutsche Bank'la görüşmeler yaptığı konuşuluyor. Bu satışın da gerçekleşmesinin ardından, sektörde yeni bir tartışma başlayacak. Tartışmanın odağında ?Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank özelleştirilsin mi' var. Genel olarak baktığımızda uzmanlar, sektörün ağırlıklı olarak yabancıların eline geçmesini doğru bulmuyor. Sektörün yabancı ağırlıklı olması IMF politikası sonucunda ortaya çıkan bir sonuç. Aslına bakarsanız uzmanlara göre iktidar, geçmişteki sıkıntılardan dolayı bankacılık sektöründen çıkmak istiyor. Hükümet, kamu bankalarını özelleştirmek istiyor. Bunların başında da Halk Bankası geliyor. Bankanın kuruluş amacı esnaf ve sanatkarı desteklemek. Bugüne baktığımızda bankanın bu misyondan çıktığını görüyorsunuz. Peki, Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası özelleştirilebilecek mi? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ?Hayır'. Devletin bankacılık yapmasının anlamsız olduğuna dikkat çeken uzmanlar, buna rağmen Ziraat Bankası'nın devletin elinde kalmasıyla devlet, ağırlıklı olarak yabancıların eline geçen sektörü, olağanüstü durumlar karşısında düzenleme şansına sahip olabilecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber