Gayrimenkul fiyatlarında % 10 düşüş var

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Re/Max: Eylül'den sonra sektör biraz daha hareketli olacak

Re/Max Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, gayrimenkul fiyatlarında yüzde 10 civarında düşüş olduğunu belirterek, ''Eylül'den sonra sektör biraz daha hareketli olacak, fiyatlarda belki düşüş yavaşlayacak, gayrimenkul satış sayısı artacak'' dedi.

Murat Goldştayn, düzenlediği basın toplantısında, 1998 yılından bugüne kadar gayrimenkul sektöründe ''ilginç'' bir istikrar olduğunu ifade ederek, tapu satış adetlerinin 1998'de 996 bin olduğunu, 2004 ve 2005'de konut kredisinden dolayı artığını ve geçen yıl 1 milyon 365 bin adete ulaştığını bildirdi.

Bu yıl 900 binin üzerinde gayrimenkul satışı olacağı tahmininde bulunan Goldştayn, ''2005 yılında İstanbul'da satılan gayrimenkulün yüzde 17'si, Ankara'da satılan gayrimenkulün yüzde 29'u, İzmir'de satılan gayrimenkulün yüzde 23'ü kredili satıştan geldi. Bugünden itibaren hiç konut kredisi yok desek, Türkiye'deki gayrimenkul satışı yıl sonunda 900 bin-1 milyon adet olur'' diye konuştu.

Goldştayn, İstanbul'da tapularda satılan tahmini gayrimenkul adedinin geçen yıl 206 bin 587 olduğunu belirterek, ''İlginç olan Büyükçekmece'de artan satışlar... Bu da Beylikdüzü'nden kaynaklanıyor'' dedi.

Yeni yerleşim alanlarında hızlı artışa karşın homojen ve dengeli bir satış dağılımı olduğunu vurgulayan Goldştayn, döviz kuru ve faizler yükselmeden önce konut kredisi ile ya da kredi kullanmadan gayrimenkul alanların kazançlı çıktığını söyledi.

Gayrimenkul satışının, kriz yıllarında bile yıllık 900 bin adedin altına düşmeyen istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu belirten Goldştayn, ''Sektörde istikrar ciddi şekilde devam ediyor'' dedi.

KONUT KREDİSİ

Murat Goldştayn, şu anda hemen hemen hiç konut kredisi verilmediğine işaret ederek, ''Şu anda konut kredisiyle bir şey yapılmıyor. İnsanlar başvurmak istemiyor, bankalar da kararsız, uzatıyor. Var olan konutlar el değiştirmeye devam ediyor'' diye konuştu.

Gayrimenkul fiyatlarında yüzde 10 civarında düşüş olduğunu belirten Goldştayn, şöyle devam etti:

''Şu an sektörün yavaş bir dönemi. Mevsimsel özellik de var. Eylül'den sonra sektör biraz daha hareketli olacak, fiyatlarda belki düşüş yavaşlayacak, gayrimenkul satış sayısı artacak. O eski fiyat yükselişleri artık olmaz, ufak artışların olduğu bir sektör herkes için daha hayırlı olacak. Eylül-Ekim-Kasım'da Haziran ayına göre yüzde 10-15 daha fazla satış olacağını düşünüyoruz.'' Gayrimenkulün el değiştirme süresinin 18-20-25 yıl arasında değiştiğini, konut kredisi olan ülkelerde ise 10-12 yıl arasında olduğunu bildiren Goldştayn, Türkiye'de bu sürenin 10-12 yıla inmesi halinde gayrimenkul satış sayısının 2 katına çıkacağını bildirdi.

Tutsat (Mortgage) sisteminin devreye girmesi halinde çok daha büyük bir piyasa olacağını ifade eden Goldştayn, ''Şu anda konut kredisi faizlerinin yüksek olması nedeniyle Tutsat (Mortgage) sisteminin çıkmasının satışlara o kadar ciddi etkisi olacağını zannetmiyorum'' dedi.

Küçük, site içerisinde ve düşük fiyatlı villa tipi evlere doğru bir trend olduğunu anlatan Goldştayn, İstanbul'da emlak piyasasının daha istikrarlı olacağını ve kentin 2 tarafında dışarıya doğru bir büyüme olacağını düşündüklerini kaydetti.

''TİCARİ VE ARSA TİPİ ALMAK DAHA AKILLICA''

Murat Goldştayn, gayrimenkule her zaman talep olacağını vurgulayarak, ''Fiyatlar biraz düşmüşken şu anda gayrimenkul almak için çok iyi bir fırsat var. Ticari ve arsa tipi almak çok daha akıllıca'' diye konuştu.

Uzun vadeli düşünen kişilerin şimdi gayrimenkul alması gerektiğini savunan Goldştayn, ''Türkiye'nin gelir düzeyi yükseldikçe, nüfusu artıkça, Mortgage gerçekleşir ve konut kredisi fiyatları düşük olursa uzun dönemde gayrimenkul fiyatları artacak gibi gözüküyor'' dedi.

Yabancıların gayrimenkul alımıyla ilgili son bir yılda hareket olmadığını kaydeden Goldştayn, ''2-3 yıl öncesine kadar yok denecek kadar az. Bu yılki rakam o yıllara göre 3'te biri, yüzde 70 düşüş var. Yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin kanun dolayısıyla 6 ay boyunca ciddi bir mağduriyet oldu. Ciddi bir güven kaybettik. Belki gelecek, belki de ondan sonraki yıl toparlanır'' diye konuştu.

Goldştayn, Re/Max'ın Ocak ayından itibaren satışlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiğini ifade ederek, Türkiye'de 162 Re/Max ofisi bulunduğunu, pazar paylarının yüzde 1 olduğunu ve bu yıl 10 binin üzerinde gayrimenkul satmayı hedeflediklerini söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber