SSK'nın bilgisayarlı sistemi sigortalıyı ilaçsız bıraktı

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç fiyatlarına 3 Temmuz'dan itibaren yapılan yüzde 5'lik zam, eczanelerdeki bilgisayarlı provizyon sistemine yansıtılamayınca SSK'lı sigortalılar 9 gündür ilaç alamamaya başladı. SSK ise sorunun kaynağını araştırmayı sürdürüyor. SSK yetkilileri, sistemde henüz bilinmeyen bir nedenle yavaşlama olduğunu belirtirken, bilgisayar firmalarından temin edilen 20 uzmanın da desteğiyle sorunun giderilmesi için çalıştığını kaydettiler. Ancak sorunun giderilmesine dönük net bir tarih verilemiyor.

Sistemin bir dönem kapatıldığını ancak bu dönemde de tam olarak soruna çözüm sağlanamadığını vurgulayan yetkililer, "Test yayınına geçildi. Şu anda ise sistem çalışıyor, ancak çok yavaş çalışıyor. 300-325 bin reçete aynı anda sisteme giriyorsa, ancak 100 binine onay veriliyor" dediler. Sorunun her an giderilebileceğini vurgulayan yetkililer, hastaların kendi ceplerinden ödeyerek ilaç alma gibi mağduriyetlerinin giderilmesi için de çözüm arayışında olduklarını belirttiler. Yetkililer, bu çerçevede ilaç faturalandırmadaki sonlandırma süresini 5 gün uzattıklarını vurguladılar. SSK yetkilileri, sistemin ilaç masraflarının azaltılması için özellikle yavaş çalıştırıldığına ilişkin iddiaları ise kesinlikle reddettiler.

'Hizmet verirken kumar oynuyoruz'

Sorunun yaklaşık 10 gün önce sisteme ilaçların yeni fiyatları girilirken başladığını söyleyen Ankara Eczacı Odası (AEO) Genel Sekreteri Oğuz Ekincioğlu ise diğer kurumların (Emekli Sandığı ve Bağ-Kur) sistemlerindeki sıkıntının giderilmesine rağmen SSK'dan halen provizyon alamadıklarını belirtti. Ekincioğlu, "Gün içinde sistem 10 dakika çalışıyor, sonra gidiyor. Bununla ilgili çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. Hizmet verirken adeta risk alıyor, kumar oynuyoruz" diye konuştu. Günlerdir SSK yetkilileriyle görüşerek sıkıntının çözümü için bir yol aradıklarını ifade eden Ekincioğlu, kendilerine bu konuyla ilgili bir tarih verilememesinden de yakındı. Ekincioğlu, SSK Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü'nün IBM firmasıyla çalışarak sorunu çözmeye çalıştığını, ancak sıkıntının nereden kaynaklandığının onlar tarafından da halen belirlenemediğini söyledi. Ekincioğlu ayrıca, bu gelişmelerin öncesinde de SSK'nın provizyon sisteminden memnun olmadıklarını hatırlattı. SSK'dan provizyon almanın çok zahmetli olduğuna işaret eden Ekinci, hasta ve doktor adından diploma numarasına kadar bilgilerin sisteme manuel olarak girildiğini, dolayısıyla da sistemin kendilerine çok zaman kaybettirdiğini ifade etti.

Maliye ilacı markette sattırmak istiyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan da dün düzenlediği basın toplantısıyla SSK provizyonundaki arızaların halkın ilaca erişiminde sıkıntı yarattığına dikkat çekti. Saydan, "Sosyal güvenlik kurumları tarafından hastalarımıza ilacı zamanında ulaştırmamız çeşitli şekillerde engelleniyor. 9 günden beri çalışmayan SSK provizyon sistemi nedeniyle SSK'lı hastalarımızın hastanelerden ve eczanelerden aldığı sağlık hizmeti durma noktasına geldi" diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı'nın ödeme listesinden çıkardığı 119 ilaca ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Saydan, burada amacın tasarruf etmek değil eczane dışında marketlerde ve batıdaki gibi ilaç dükkanı denilen yerlerde de satılabilmesine zemin hazırlamak olduğunu öne sürdü. Saydan, "İlaçlara reklam serbestisi getirerek tüketimi kamçılamak ve uluslararası sermayeye yeni pazarlar yaratmak isteniyor" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber