İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

10 başlıkta hakim ve savcılara verilen haklar

Hakim ve savcıların özlük haklarını düzenleyen kanun, 12 Aralık 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Aralık 2014 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
10 başlıkta hakim ve savcılara verilen haklar

Hakim ve savcıların özlük haklarını düzenleyen kanun, 12 Aralık 2014 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlandı.

İşte 10 başlıkta, özlük haklarında yapılan değişiklikler..

1154 LİRA ZAM

Başkanvekilleri, üyeler ve tüm hakim ve savcılara "(15.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecektir". Bunun aylık karşılığı 1.154 lira zamdır.

Hakim ve savcılardan Anayasa Mahkemesinde görev yapanlara ödenen aylık ek ödenek ve Uyuşmazlık Mahkemesinde görev yapanlara ödenen ödenek ile bu ek tazminattan yalnızca biri ve yüksek olanı ödenecektir.

Ayrıca, Adalet Müfettişlerine, 103 üncü maddeye göre ödenmekte olan brüt aylık tutarlarının % 5'i oranında ek ödeme, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Müfettişlerine ve Bakanlık İç Denetçilerine de verilecektir.

HAKİM VE SAVCILARA YABANCI DİL TAZMİNATI DA VERİLECEK

Memurlara, 375 sayılı KHK'ya göre verilmekte olan yabancı dil tazminatı, hakim ve savcılara da ödenecektir. Memurlara ödenen miktarın, 2013 yılındaki tutarı için tıklayınız.

ÖDEMELERDEN EMEKLİLİK KESİNTİSİ DE YAPILMAYACAK

Hem 1154 liralık ek tazminat, hem müfettişlere verilen brüt aylığın yüzde 5'i oranındaki ek ödemeden verginin yanı sıra emeklilik kesintisi de yapılmayacak. Daha önce sadece damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak yönündeki hüküm "vergi ve kesinti" olarak değiştirilmiştir.

HAKİM VE SAVCILAR, UYGUN FİYATA SİLAH EDİNEBİLECEK

İlgili yeni hüküm şu şekildedir:

"Silah edinme:
MADDE 112/A - Hakim ve savcılar, Emniyet Genel Müdürlüğünce 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun ek 8 inci maddesi uyarınca temin edilen yerli veya ithal tabancaları, anılan maddedeki şartlar uyarınca bedeli mukabilinde zati silah olarak satın alabilirler."

HAKİMLERİN MESLEK KİMLİK KARTI HER YERDE GEÇERLİ OLACAK

İlgili yeni hüküm şu şekildedir:

"Mesleki kimlik kartı:
MADDE 112/B - Hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerinde resmi kimlik hükmündedir."

HAKİM VE SAVCILARIN BAZI DİSİPLİN CEZALARI AFFEDİLDİ

İlgili yeni hüküm şu şekildedir:

MADDE 32 - 2802 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 19 - Adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcıları ile idari yargı hakim ve savcıları hakkında 14/2/2005 tarihinden 1/9/2013 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş olan uyarma ve aylıktan kesme cezaları bütün sonuçları ile affedilmiştir.

ADALET BAKANLIĞI, YURT DIŞINA TEŞKİLAT KURDU

Adalet bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatına ilave olarak yurt dışında da teşkilat kurdu.

Yurt dışı teşkilatında yer alan Adalet Müşavirliği kadrolarına, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az beş yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile yurt dışı hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından atama yapılacak. Yurt dışı sürekli görev süresi üç yıldır. Bu süre hizmetin gerektirdiği hallerde Bakanın onayıyla bir yıla kadar uzatılabilir. Görev süresi sona erenler tekrar atanabilir. Adalet Bakanlığı yurt dışı kadrolarına atanan hakim ve savcılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sürekli görevle yurt dışı kadrolarında bulunanlara yapılan ödemeler, aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.

ADALET AKADEMİSİNDE GÖREVLENDİRİLENLER O GÜN İZİNLİ OLACAK

Adalet Akademisinde, akademisyenlerin yanı sıra, Başkanın talebi üzerine yetkili kurul ve organlarınca uygun görülen yeteri kadar Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyesi, adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları, avukatlar, noterler ile alanında uzman kişiler ders vermekle görevlendirilebilirler. yapılan yeni düzenlemeye göre, burada ders vermekle görevledirilenler, ders verdiği gün izinli sayılacaktır. Kanun hükmünde, alanında uzman kişiler denildiği için, memurlar da ders vermekle görevlendirilebilir. Ancak bunun için Akademi başkanının talebi ve ilgili kurumun uygun görmesi gerekmektedir.

YAZILIDA BAŞARISIZ OLANA BİR HAK DAHA VERİLDİ

İlgili yeni hüküm şu şekildedir:

MADDE 38 - 4954 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 13 - Hakim ve savcı adaylarına verilen meslek öncesi eğitim sonunda yapılan yazılı sınavlarda başarı gösteremediği için genel idare hizmetleri sınıfında bir kadroya atanan veya adaylığına son verilenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde, yeni bir yazılı sınava alınmaları talebiyle Akademiye başvurabilirler. Başvuru süresinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgililer, Akademi tarafından Kanunun 28 inci maddesi uyarınca yapılacak yazılı sınava alınırlar."

MADDE 47 - 6087 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 6 - (1) Hakim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu halde Kurul tarafından mesleğe kabul edilmeyenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde, mesleğe kabul edilmeleri talebiyle Kurulun ilgili dairesine başvurabilirler."

4 BİN HAKİM ADAYI KADRO İHDASI YAPILDI

Hakim ve savcı adayı alımlarında kullanılmak üzere, 4 bin hakim adayı kadro ihdası yapıldı. Bu kadroların, atama için ne zaman için kullanılacağına, Bakanlık karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber