SSK'nın ilaç harcamalarındaki yüzde 30`luk artış ortak kullanımından kaynaklanıyor

Haber Giriş : 12 Şubat 2004 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü , SSK`nın ilaç harcamalarındaki yaşanan yüzde 30`luk artışın Sağlık Bakanlığı`na bağlı hastane ve sağlık ocaklarının ortak kullanımından kaynaklandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ile SSK`nın ilaç politikaları arasında farklılıklar bulunduğunu söyleyen Karahan, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı imzalanan protokolle 1 Temmuz`da Ankara, İstanbul, İzmir, Yalova, Sivas ve Rize`de 1 Eylül`den itibaren de Bingöl, Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya illerinde başlatılan ortak kullanım projesi SSK`nın ilaç harcamalarını artırdı.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan, ANKA`ya yaptığı açıklamada, SSK`nın 2003 sonu itibariyle 2.5 katrilyon lirayı bulan ilaç harcamalarının ortak kullanım nedeniyle arttığını söyledi. Karahan, bu artışın daha önce SSK`lı olup da Kurum hastanelerinden yararlanmayanların ortak kullanım nedeniyle sağlık hizmeti almasından ve Sağlık Bakanlığının ilaç politikasından kaynaklandığını bildirdi.

Karahan, SSK ile Sağlık Bakanlığı`nın ilaç politikaları arasında farklılıklar bulunduğunu, SSK`nın sıkı bir ilaç politikası izlediğini vurgulayarak, ``Sağlık Bakanlığı`ndaki arkadaşların bizim prensiplerimize uyması da mümkün değil, onların ilaç politikaları daha farklı`` dedi.

Sağlık Bakanlığı`ndaki reçetelerin SSK`dakinden ortalama olarak daha yüksek olması, daha pahalı ilaçlar kullanılması ve serbest eczanelerin sayısının artmasının SSK`nın ilaç giderlerini artırıcı bir rol oynadığını söyleyen Karahan, ``Bu sene ilaç giderimizin beklenenin üzerinde olacağını düşünüyorum`` dedi.

Karahan, ilaç giderlerinin azaltılması konusunda Sağlık Bakanlığı`ndan bazı önlemler alınmasını istediklerini, ancak şu ana kadar isteklerini dikkate alan bir düzenleme yapılmadığını kaydetti. İlaç politikasının sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarını azaltmanın önemli bir yolu olduğunu ifade eden Karahan, ``30 milyonunun üzerinde insana hizmet veriyoruz. Ama açığımız 10 milyon kişiye hizmet veren Bağ-Kur ve Emekli Sandığı`ndakinden daha az. Bu bizim sıkı tasarruf politikalarımızın bir sonucu`` dedi. Karahan, bu konuda özel sektörün de üzerine düşen görevler olduğunu, onların da karlarından biraz feragat etmeleri gerektiğini söyledi.

Servet Karahan, SSK`lıların ilaçlarını serbest eczanelerden almaları konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında SSK`nın ortalama yüzde 30 indirimle aldığı ilacı yüzde 15-16 indirimle alır hale geleceğini, bu nedenle yüzde 15 oranında bir kayıp yaşanacağını dolayısıyla SSK`nın ilaç giderinde 300 trilyon liralık bir artış hesapladıklarını söyledi.

Karahan, SSK`nın ortak kullanım Protokolü çerçevesinde Sağlık Bakanlığı`na olan borcunun faturalarda mutabakat sağlanamamasından kaynaklandığını belirterek, ``Faturalar incelemede. Faturalar mutabakat olmadığı için henüz ödeme yapılmadı, para olmadığından değil`` dedi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber