Dolar neden yükseliyor?

2014'ün son günlerini yaşarken, dolar 1 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2014 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar neden yükseliyor?

Dolar, Ocak sonundan bu yana ilk kez 2,31'i gördü. Küresel değer kazancına paralel olarak dolar, cuma günü 2,30'u geçerek 11 ayın zirvesini test etmişti. Fed beklentilerinin de etkisiyle bugün dolar, Ocak sonundan bu yana ilk kez 2,31'i gördü. Dolar saat 11.14 itibari ile 2,3112'den işlem görüyor.

NE OLACAK BU DOLARIN HALİ

Ekonomiyi en anlaşılır dilde anlatan yazar Güngör Uras dolardaki yükselişin nedenlerini yazdı, Uras'a göre dolardaki çalkantı normal. İşte nedenleri:

ÇALKANTI NORMAL

Her yıl, yılın sonuna doğru finans piyasalarında "pozisyon kapatılır". Pozisyon kapatmak demek, hesapları gözden geçirmek, riskli yatırımları imkan ölçüsünde nakde çevirmek, yatırımların gelirini, giderini düzene sokmak demektir. Genelde yatırımcılar (yatırımlara aracılık eden kuruluşlar) kasım ayında pozisyon kapatırken, bu yıl Rusya olayları ve de petrol fiyatındaki gerileme nedeniyle pozisyon kapatmada gecikildi. Noel öncesi pozisyon kapatma işlemleri yoğunlaşınca, bunun ucu Türkiye'ye de dokundu. Pozisyon kapatacakların dolar talebi arttı. Talep artınca dolar fiyatı da oynuyor.

Dolar 2.32'yi geçti!

OCAKTAN SONRA NE OLUR

Ocaktan sonra ne olur? Çok kimsenin merak ettiği ocaktan sonra ne olacağıdır.

* Ocaktan sonra döviz kıtlığı çekilmez.

* Döviz fiyatları birden tırmanışa geçmez.

İstanbul'da piyasanın "baba oyuncuları", bu yıl sonu ve 2015 yılının ilk ayları için bütçe hazırlarlarken yıl sonu dolar fiyatını 2.25 TL, 2015 yılının ilk ayları için dolar fiyatını 2.40 TL olarak tahmin ediyorlar.

Tekrarda yarar var... Bütün bunlar kişisel varsayımlardır. Çünkü kur riski bütünü ile tahmini yapana aittir. Kimse, "başkası söyledi de, başkasına inandım da, riske girdim" diyemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber