Kadın çifçilerin eğitimi 81 ilde devam edecek

- "2015 yılında kadın çiftçilerin tarımsal üretim, ev ekonomisi, kooperatifçilik eğitim ve yayım çalışmaları 81 ilde devam edecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2014 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadın çifçilerin eğitimi 81 ilde devam edecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2015 yılında kadın çiftçilerin tarımsal üretim, ev ekonomisi, kooperatifçilik eğitim ve yayım çalışmalarının 81 ilde devam edeceğini bildirdi.

Eker, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin tarım sektöründe çalışan kadınlara ve gerçekleştirilen eğitimlere ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

2003-2013 tarihleri arasında Kadın Çiftçiler Tarımsal Üretim Eğitim ve Yayım çalışmaları kapsamında 38 bin 585 toplantı yapıldığını, 504 bin 815 kadın çiftçinin eğitildiğini, Ev Ekonomisi Eğitim ve Yayım çalışmaları kapsamında 94 bin 981 toplantı yapıldığını belirten Eker, 1 milyon 161 bin 551 kadın çiftçinin eğitildiğini, Kooperatifçilik Eğitim çalışmaları kapsamında 10 bin 816 toplantı yapıldığını, 61 bin 393 kadın çiftçinin eğitildiğini, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında ise seçilen pilot illerde 8 bin 88 toplantı yapıldığını, 108 bin 932 kadın çiftçinin eğitildiğini kaydetti.

Bakanlık ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın birlikte yürüttüğü Dere Tepe Eğitim Kadın Destek Programı çerçevesinde 2011'den itibaren pilot illerde 181 kurs açıldığını ve 3 bin 700 kadın ve genç kızın eğitildiğini ifade eden Eker, yine bakanlığın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği Protokolü ile kırsal alanda yaşayan ve çiftçilikle uğraşan kadınların tarımsal ve sosyal konularda eğitilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

Eker, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortaklığında yürütülen Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısıyla Kırsaldaki Kadınların Sosyo Ekonomik Yönden Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi ile kırsal alandaki kadınların ekonomik durumlarında, girişimciliklerinde, eğitim ve kültür düzeylerinde artışın sağlanması için eğitim ve yayım hizmetlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığını açıkladı.

Projenin FAO tarafından kırsalda kadına yönelik kabul edilmiş tek proje olması açısından önemli olduğunu belirten Eker, proje çalışmalarının Kars, Kastamonu ve Antalya illerinde yürütüldüğünü kaydetti.

Eker, belirlenen illerde 2015 yılında İşkur ve KOSGEB işbirliği ile yürütülen Kırsalda Kadınlar Güçleniyor projesi kapsamında belli konularda eğitimler verilerek eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanacak projelerin hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Eker, 2015 yılında kadın çiftçilerin tarımsal üretim, ev ekonomisi, kooperatifçilik eğitim ve yayım çalışmalarının 81 ilde devam edeceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber