Dolar tarihi zirvede: 2.41 TL

ABD ve Rusya'daki gelişmelerle, yurtiçindeki siyasi gerginlikler doları tarihi zirvesine çıkardı. Güne 2.35 TL'den başlayan dolar 2.40 TL'yi aştı.

Haber Giriş : 16 Aralık 2014 14:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar tarihi zirvede: 2.41 TL

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın yapacağı toplantıda alacağı kararlar, yurtiçinde yaşanan siyasi gerginlikler ve Rusya'nın rublenin değerini korumak için faizi yüzde 10,5'tan yüzde 17'ye yükseltmesi, doları yurtiçinde tarihi rekoruna taşıdı.

Dün 2.39 TL'nin üzerine çıkan dolar tarihi zirvesini gördü. Dolar en son Ocak 2014'te Merkez Bankası'nın faiz artırımı öncesinde bu seviyeden işlem görmüştü.

Yurtiçinde gözler şimdi Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası'nın doların ateşini düşürmek için dolar satış limitlerini artırması bekleniyor.

Dolar yeni güne 2.35 TL'den başladı. Euro ise 2.93 lira.Gün içinde çıkışını sürdüren dolar, tarihi rekorunu kırarak, 2.41 TL'ye yükseldi. Euro ise 3.01 liraya çıktı.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,3380 lira, euronun satış fiyatı ise 2,9070 lira olmuştu.

Merkez müdahale etti dolar düşüşe geçti

Doların artışını sürdürebilir

Al Jazeera'ye bir açıklama yapan FXTCR Analisti Ekin Akbaş gün içinde dolar kurunun güçlü seyrine devam edebileceğini söyledi.

Analist Akbaş, 2,39'u geçen dolar kuru ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yarın gerçekleşecek olan FED toplantısı öncesinde, yurt içerisinde yaşanan siyasi gerginliklerin de etkisi ile birlikte 2,39'lara kadar yükselen kur, güçlü görünümüne bugün gün içerisinde de devam edebilir. Kurdaki teknik seviyelere bakacak olursak, 2,35 seviyesinin üzerindeki hareketine devam eden Dolar/TL paritesinde yukarıda 2,3661 seviyemiz direnç konumunda. Bu direncin yukarı yönlü kırılması halinde alım baskılarının ikinci direnç seviyemiz olan 2,3754 seviyesine kadar sürmesi beklenebilir. Aşağıda ise 2,3546 desteğinin aşağı yönlü kırılması satış baskılarının 2,3396 seviyesine kadar devam etmesine neden olabilir."

'Müdahaleye gerek yok'

Dolar kurundaki aşırı yükseliş nedeniyle bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, piyasanın kuru kendiliğinden halledeceğini, müdahaleye gerek olmadığını söyledi.

Zeybekci, şöyle konuştu:

" Piyasanın kendi kuralları ve doğası içinde bu hareketlenmeleri hazmedeceğini ve bir seviye oluşturacağına inanıyorum. Spekülatif amaçlı anlık hareketlenmeleri, Türkiye olarak iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunların, telaşa girmeden kendi içinde çözüleceğine inanıyorum. İhracatın içinden gelen biri olarak söylüyorum, 24-25 Aralık'a kadar hareketlenme olur, bu derece büyük bir dalgalanma yaratır mı o ayrı bir şey. Ocak ayının 5-10'una kadar, dünyanın hemen her yerinde olan para giriş çıkışlarının yıl sonu hesaplarının yeniden kapatıldığı açıldığı bir döneme denk geldiği için hareketlenme vardır. Türkiye'nin farklı bir yaklaşımla, güçlü müdahalelerle tedbir almasının gerekli olduğuna inanmıyorum, piyasanın kendiliğinden halledeceğine inanıyorum."

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber