Sağlık Bakanlığı KKKA'ya karşı çalışma başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşine karşı (KKKA) Sağlık Bakanlığının bilimsel kurulunda uzmana sahip üniversiteler ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından aşı ve antiserum geliştirilmesi konusunda bir çalışma başlatıldığını bildirdi.

Buzgan, "Konuyla ilgili bir ekip kurduk. Hastalığı geçirenlerde antikor oluşuyor. Antikoru saflaştırmak, çoğaltmak, koruyucu olarak diğer insanlarda kullanmak mümkün mü araştırılıyor" dedi.

Buzgan, yaptığı açıklamada, bu yılın başından itibaren 179 KKKA vakası görüldüğünü, doğrulanan ölüm sayısının ise 12 olduğunu belirterek, geçen yıllarla kıyaslandığında vaka sayısında herhangi bir artış olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Kurulunun görüşünün, "hastalığın 2002'den önce de Türkiye'de tek tük olduğu, ancak ekolojik dengelerdeki değişikliklerin KKKA'nın yaygınlaşmasına yol açtığı" yönünde olduğunu anlatan Buzgan, "Dolayısıyla biyolojik silah olarak kullanılma ihtimali olmakla beraber hastalığın ülkede başlangıç şekli ve yayılmasına bakıldığında böyle bir şeyi düşünmek şu anda mümkün değil" diye konuştu.

Özellikle "yerden beslenen" denilen küçük göçleri olan kuşların hastalığın yayılmasında etkili olduğunu kaydeden Buzgan, kenelerin bu kuşlar yerden beslenirken vücutlarına yapıştığını ve bunlar vasıtasıyla hastalığın birkaç kilometrelik alana geçebildiğini bildirdi.

Bu tür salgınların 7-8 yıl devam ettiğini, daha sonra inişe geçtiğini kaydeden Buzgan, ancak gerekli önlemlerin alınması ve hayvan ilaçlamalarının iyi yapılması halinde bu sürenin kısalabileceğini belirtti.

Bu konuda ülkede aşı ve antiserum çalışmaları başlatıldığını da bildiren Buzgan, şunları söyledi:

"Dünyada Bulgaristan ve eski Sovyet Cumhuriyetleri başta olmak üzere çeşitli uygulamalar yapılmış, ama yan etkileri bakımından çok başarılı bulunmamış. Şu anda bu hastalığa karşı etkin, güvenli bir aşı yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber