Hasta mahkümlar 'insan hakları paketi'ne alınacak

İmralı heyeti Kandil'de KCK yönetimiyle görüştü. Hükümetin hazırladığı insan hakları paketi üzerinde yapılan değerlendirmede hasta mahpusların durumu da ele alındı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Aralık 2014 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hasta mahkümlar 'insan hakları paketi'ne alınacak

Namık Durukan

Çözüm sürecinde yaşanan sorunların aşılmasının ardından hükümetin hazırladığı insan hakları paketinde, süreci yakından ilgilendiren bazı düzenlemelerin de yer alabileceği belirtildi. Pakette ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemelerin yanı sıra hasta tutuklu ve hükümlüler gibi konuların da ele alınacağı öğrenildi. HDP heyeti ise Kandil'de KCK yöneticilerine atılacak adımlarla ilgili bilgi verdi.

HDP heyeti, hafta başında hükümet ile yapılan görüşme ve 17 Aralık'ta İmralı'ya yapılan ziyaretin ardından dün Kandil'de KCK yönetimiyle önemli bir görüşme gerçekleştirdi. İmralı heyetinden HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Sözcüsü Hatip Dicle ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, KCK yetkilileriyle görüşmek için Kandil'e gitti. Leyla Zana Irak'a uçakla geçerken uçak korkusu olan ve Diyarbakır'da bulunan Sırrı Süreyya Önder, Hatip dicle ile birlikte karayolunu tercih etti. Görüşmede, Öcalan'ın hazırladığı müzakere taslağı, taslakta yer alan müzakerelerin yolunda gitmesi halinde silahlı güçlerin Türkiye dışına çıkarılmasına yönelik plan ve yeni dönemde atılacak adımlar ele alındı.

Çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın ardından 29 Kasım'da İmralı'ya yapılan ilk ziyarette Abdullah Öcalan, "yasal tüm boşlukları giderilmiş" müzakerelere geçilmesini ve hükümetin yasal güvence vermesini talep etmişti. Hükümetin İmralı'dan gelen yasal güvence talebinin ardından Meclis'e sunulması beklenen insan hakları paketinde çözüm süreciyle ilgili düzenlemelere de yer vermesi bekleniyor. Pakette ifade ve örgütlenme özgürlüğünü genişleten maddelerin yer alacağı öğrenilirken, bunların sürecin ilerlemesini hızlandıracağı belirtiliyor.

Durumu acil hasta mahkümlar

Edinilen bilgiye göre, sürecin başından bu yana gündeme gelen hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili düzenleme pakette yer alacak. HDP'nin ve Öcalan'ın sık sık gündeme getirdiği hasta mahpuslar konusuna ilişkin olarak Adalet Bakanlığı ile TUHAD-FED arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Bakanlık, dernekten acil hasta tutukluların listesini isterken, dernek ise bakanlığa sayıları 50'yi bulan ve durumu acil olan mahpusların ismini verdi. İsimler üzerinde incelemelerde bulunan bakanlık, daha sonra ise HDP'li bazı vekiller ile görüştü. Görüşmelere, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü adına bürokratların da katıldığı öğrenilirken, karşılıklı görüşmeler sonrasında hasta mahpuslara ilişkin nelerin yapılacağı planlandı. Pakete konulacak düzenleme ile ilk olarak listede yer alan ağır hasta mahkumlar serbest bırakılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber