Türk Telekom: Dinleme için bize resmi başvuru yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany, Emekli Tümgeneral Reha Taşkesen'in telefonlarının dinlenmesi olayına ilişkin olarak, "herhangi bir resmi, yazılı, orijinal ve otontik bir başvurunun" söz konusu olmadığını söyledi. Doany, izleme ve dinlemeye ilişkin olarak mevcut kuralların tümünü harfiyen yerine getirdiklerini belirterek, "Umuyoruz ki diğer kurumlar da öyledir" diye konuştu.

Paul Doany, Türk Telekom'un yeni organizasyon yapısını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında Emekli Tümgeneral Taşkesen'in telefonlarının dinlenmesine yönelik soruları yanıtladı.

"KURALLARA İLK YABANCI YATIRIMCILAR UYAR"

Doany, bir ülkede uygulanan kurallara ilk uyacakların yabancı yatırımcılar olduğunu söyledi. Doany, yabancı çalışanlardan hiçbirinin kritik konularla ilgili bilgiye ulaşma hakkı bulunmadığını savundu. Doany, izleme ve dinlemeye ilişkin olarak mevcut kuralların hepsini harfiyen yerine getirdiklerini vurgulayarak, "Umuyoruz ki diğer kurumlar da öyledir" diye konuştu. Doany, Türk çalışanların olduğu kadar yabancı çalışanların da yaptıkları işlerin kontrol edildiğini söyledi.

"YASAL SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRİRİZ"

Paul Doany, telefonların dinlenmesiyle ilgili yasal bir talep olması durumunda bunun gereğini yerine getirdiklerini belirterek, bunun dışında bir çalışma yapılmadığını söyledi. Doany, "İzleme ve dinlemeyle ilgili olarak hükümete karşı sorumluyuz. Ancak bu Türk Telekomun işi değil. Bizim işimiz müşterilerimize kaliteli hizmet sunmak" diye konuştu. Doany, Oger Telekom'un Türk Telekom ihalesi için Özelleştirme İdaresi'ne verdiği başvuru dilekçesinde sabit hatta büyük bir şirket olan British Telekom'da çalışan uzmanlarla çalışmak istediklerini belirttikelrini anımsatarak, bu kapsamda çalışmak istedikleri yabancıların isimlerini ve özgeçmişlerini de Özelleştirme İdaresi'ne bildirdiklerini ifade etti. Doany, "Bizimle çalışan yabancıların dürüstlüğünden şüphe duymuyoruz. Umarız başkaları da buna uyar" diye konuştu.

Doany, mahkeme kararıyla telefon dinlemenin talep edilmesi durumunda diğer şirketler nasıl davranıyorsa Türk Telekom'un da aynı şekilde yasal yükümlülükler çerçevesinde bu hizmeti üçüncü şahıslara sunmak zorunda olduğunu ifade etti. Doany, bu nedenle sorumluluğun ne Türk ne de yabancı çalışanlarda olmadığını kaydetti. Yabancı uzmanların Türkiye'de Türk Telekom'a hizmet için bulunduklarını kaydeden Doany, "Ama dinlemeyle ilgili üçüncü şahıslara hizmet vermek bizim yasal sorumluluğumuz" dedi.

"TEKNİK OLARAK HERŞEY MÜMKÜN"

Doany, teknik olarak izinsiz dinleme yapılamsının ya da dinleyenlerin tespit edilip edilmemesinin belirlenip belirlenemeyeceğine ilikin sorular üzerine, "Teknik olarak herşey mümkündür" diye konuştu.

"ÇALIŞANLAR ELİNDE TELEFON DİNLEME YAPMIYOR"

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Doany, dinleme olayının "Watergate Skandalına" benzetilerek "Türk Telekom'un sanki birşeyler gizliyor gibi gösterilmek istendiğini" savundu. Doany, telefon dinlemeye ilişkin olarak bir başvuru gelmesi durumunda yasal yürümlülükleri çerçevesinde üçüncü şahıslara bu hizmeti verebileceklerine dikkat çekerek, bunun dışında "telekom çalışanlarının elinde telefon" dinleme yapmadığını söyledi.

"RESMİ VE YAZILI BİR BAŞVURU YOK"

Doany, Emekli Tümgeneral Taşkesen'in dinlenmesiyle ilgili olarak "herhangi bir resmi, yazılı, orijinal ve otontik başvurunun" söz konusu olmadığını söyledi. Yazılı ve resmi bir başvuru olması durumunda Türk Telekom'un da yazılı olarak cevap vereceğini ifade eden Doany, onun dışında bir cevap verilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Doany, iddiaların doğrulanması durumunda yasal prosedürü başlatacaklarını da vurguladı.

"YETKİLİ MAKAMLARIN DENETLEMESİ GEREKİR"

Mühendis ve teknik bir kişi olduğunu, şirket çalışanlarının da teknik bilgilerini şirketteki görevleri için kullandıklarını belirten Doany, "Teknik olarak herşey mümkündür ama ben ilgilenmiyorum" dedi. "Eğer bilgilere erişimi mümkün kılmak bizim yasal sorumluluğumuzsa bunu mümkün kılıyoruz" diyen Doany, bu sorumluluğun milli güvenlik kapsamında yerine getirildiğini kaydetti. Doany, iddialara son vermek için yetkili makamların bu faaliyetleri denetlemesi gerektiğini de vurguladı. Doany, kasten yasa dışı birşey yapılıyorsa o zaman ceza verileceğini de söyledi.

"YABANCILAR GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMADI"

Doany, iddialar nedeniyle 7 yabancı çalışanın görevden uzaklaştırılıp uzaklaştırılmadığına ilişkin olarak, "Öyle birşey olsaydı ben bilirdim. Öyle birşey olmadı" dedi. Doany, Türk ya da yabancı çalışanların Türkiye'deki yasaları ihlal etmeleri durumunda zaten ciddi bir şekilde cezalandırıldıklarını söyledi.

Paul Doany, konuya ilişkin olarak Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir uyarı mektubu gelip gelmediğine ilişkin olarak da, standart olarak bir mektup geldiğini, burda uyarıdan çok tanımların yer aldığını kaydetti.

FİYAT İNDİRİMİ

Paul Doany, fiyat indirimiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini sonuçlanmasının pazartesi gününü bulacağını bildirdi. Doany, ses ve veri konusundaki çalışmaların devam ettiğini, haftaya bir açıklama yapacaklarını da sözlerine ekledi. Doany, ADSL hatlardaki indirim konusunda ise "Umudediyorum ki yakın zamanda onları da açıklayabiliriz" diye konuştu.

Doany, Avea hisselerinin satın alınmasıyla ilgili açıklamanın bütün işlemler tamamlandıktan sonra yapılacağını, bu kapsamdaki çalışmaların bu hafta içinde tamamlanacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber