Ankara Barosu, avukat görevlendirmeyi durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile şüpheli, sanık ve mağdurlar için barolarca avukat görevlendirilmesi uygulamasında yaşanan ödenek sıkıntısı üzerine Ankara Barosu, yeni kaynak sağlanıncaya kadar avukat görevlendirmelerinin durdurulmasına karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Barosu Yönetim Kurulu bugün olağanüstü toplanarak CMK avukatlığıyla ilgili sorunları ele aldı.

Toplantıda oybirliğiyle alınan kararda, yeni CMK'nın önceki yasaya göre baroların avukat görevlendirme işlemlerini önemli ölçüde artırdığına işaret edildi. Yeni CMK'nın, şüpheli ve sanıkların yanı sıra suçtan zarar görenlere ve mağdurlar için de avukat görevlendirmesini öngördüğü anımsatılan kararda, önceki yasa döneminde yıllık 10 bin civarında olan avukat görevlendirmesinin yeni yasayla birlikte son bir yıl içinde 40 bine ulaştığı kaydedildi.

Kararda, Türkiye Barolar Birliği'nin tarifesine göre Ankara Barosu'nun CMK avukatlarına ödemesi gereken toplam ücretin 12 trilyon liraya ulaşmasına karşın, baro kaynaklarının aynı düzeyde kaldığı ifade edildi.

Sorunun daha önce çeşitli kerelerde ilgililere iletildiği belirtilen kararda, "Aylardır ödenek sorunu yaşayan Baromuzun, görevlendirdiğimiz avukatlara ücretlerini ve yaptıkları masrafları ödemesi mümkün olmamaktadır" denildi.

Kararda, Türkiye Barolar Birliği'nin de CMK ve CMK Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna ilişkin yönetmelikte, "Avukat ücretlerinin ödenmesi için yeterli ödenek aktarılmaması ve ödeneğin tükenmesi nedeniyle avukatlara ücretlerinin ödenemeyeceği durumlarda görevlendirme yapılamaz" şeklinde değişiklik yaptığı anımsatıldı.

Kararda, kaynak sıkıntısı ve ilgili yönetmelikteki değişikliğe dayanılarak, yeterli kaynak sağlanıncaya kadar şüpheli, sanık, mağdur ve suçtan zarar görenler için Ankara Barosu tarafından yapılan avukatlık görevlendirme işlemlerinin 20 Temmuz 2006 tarihinden itibaren durdurulmasına karar verildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber