Yargıtay'da denge değiştirecek seçim

Yargıtay'da bugün, daire üyeleri ve dosyalar üzerinde tasarruf yetkisi bulunan Birinci Başkanlık Kurulu için seçim yapılacak. Seçimle 2010'da oluşan yapılanmanın etkisinin kırılacağı belirtiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıtay'da denge değiştirecek seçim

ERSAN ATAR

Yargıtay, bugün yüksek yargının normalleşmesi için tarihi fırsatı değerlendirmek üzere sandığa gidiyor. Yargıtay'ın en önemli karar organı olan Birinci Başkanlık Kurulu'nun 12 üyesi belirlenecek. Yargıtay'da, daire başkanlarının ve üyelerin yerlerini değiştirme, dairelerin baktıkları davaların türünde değişiklik yapma gibi kritik yetkileri bulunan, Birinci Başkanlar Kurulu için seçim yapılacak. Yargıtay'ın yapısını temmuz ayında değiştiren yasadan sonra, Birinci Başkanlık Kurulu için seçim yapılmış, ancak 2010'da Yargıtay'a yerleşen blok yapı farklı ittifaklar kurarak seçimleri lehine sonuçlandırmıştı. O seçimlerde Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylar seçilememişti. Meclis bu gelişme üzerine, Yargıtay'a 144 yeni üye atadı ve 9 yeni daire oluşturuldu. Yargıtay'ın kritik karar organı olan Başkanlık Kurulu için seçim yapılmasını düzenleyen hüküm de bu yasada yer aldı. Yasanın ilk sonuçları geçen hafta alındı. Yargıtay'da oluşturulan 9 yeni dairenin başkanlıklarına da Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği farklı görüşlerden isimler seçildi. Bugünkü seçimlerde, geçen hafta Yargıtay Daire Başkanlıklarına seçilen Abdülhalik Yıldız, Hüseyin Boyrazoğlu, İlmeddin Köklü, Hamdi Yaver Aktan, Şebnem Günaydın, Ali Selman Erkuş gibi isimler aday olacak. Adaylardan Aktan ve Boyrazoğlu'nun isimleri, yargının Paralel yapı ile mücadelesi açısından önem taşıyor. Ergenekon soruşturmaları sırasında Paralel yapının, Aktan'ı yasadışı takibe aldığı ve telefonlarının dinlendiği iddia edilmişti. O dönemde Aktan'ın yasadışı dinlenen özel telefon görüşmeleri bu yapıya yakın olduğu bilinen internet sitelerinde yayımlanmıştı. Boyrazoğlu da 12 Ekim'deki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde Kurul'a üye adayı olmak istemiş, ancak baskılar sonucu üyelikten adaylıktan iddia edilmişti. Kurul, daire başkanlarının dairelerini değiştirebiliyor. Aynı zamanda, herhangi bir dairedeki üyeleri tek tek veya toplu olarak alıp başka dairelere verebiliyor. Kurul'un yetkileri arasında, dairelerin baktığı dava türlerini değiştirmek de bulunuyor.

Avcı'yı da ilgilendiriyor

Başkanlık Kurulu'nun, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylardan oluşması halinde özellikle 9'uncu Ceza, 4'üncü Hukuk ve 5'inci ceza dairelerinin baktığı davaların başka dairelere verilmesi bekleniyor. Böylelikle son olarak tartışmalara neden olan, Hanefi Avcı'nın da mahkum olduğu Devrimci Karargah Örgütü Davası gibi davalar 9'uncu Ceza Dairesi'nin elinden alınabilecek ya da bu dairenin üyeleri değiştirilebilecek. Bu durumda Hanefi Avcı, önümüzdeki haftalarda "karar düzeltme" isteminde bulunarak davasıyla ilgili temyiz incelemesinin yeniden yapılmasını isteyip sonuç alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber