Kimin kulağı kimin cebinde? İşte cevap...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2006 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortalık böcek kaynıyor

Resmi kurumlar bir yana korsan dinlemelerin 'dehşet verici' boyutlara ulaştığını vurgulayan uzmanlar, koca koca şirketleri yöneten ortaklar ve karı-kocaların bile ilişkilerine bazen 'böcek'lerle yön verdiklerini belirtiyorlar

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in, görevinden istifa ettikten sonra dinlendiğini iddia etmesi, yasadışı dinlemeyi bir kez daha gündeme getirdi. 20 yıl gazetecilik yaptıktan sonra gizli kamera ve dinleme sistemleri üzerinde uzmanlaşan Ahmet Engin Giray, sadece resmi kurumların dinleme yapmadığını, korsan dinlemelerin, 'dehşet verici' boyutlara ulaştığını vurgulayarak "Dinlemeden kurtulmanın tek yolu, hiç telefonla konuşmamak" dedi.

"Dinlenmeyen telefon olmaz" diyen Ahmet Engin Giray, yıllardır yolsuzluk ve yasadışı işlerle iç içe yaşayan Türk toplumunun, dinleme ve gizli kamera konusunda, 'paranoya' derecesinde duyarlı olduğunu söyledi.

Giray, kendisine sık sık yasadışı dinleme ve gizli kamera çekimi konusunda talep geldiğini ancak bu istekleri geri çevirdiğini belirterek, "İnsanlar birbirine hiç güvenmiyor. İki kardeş birlikte ticaret yapıyor. Birbirine güvenmiyor. Koca koca şirketler, işadamları, ticari ilişkilerine bazen, gizli kamera ve böceklerle yön veriyor" diye konuştu.

CASUS GSM OLABİLİR

Gazetelere verdiği beyanatlarda, "Beni dinlediler" diyen Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in, gerçekten dinlendiyse, bunun bir casus GSM operatörü vasıtasıyla yapılmış olabileceğini vurgulayan Giray, "Tümgeneral Taşkesen, 'Samsun'dan bir telefon geldi, onu bile dinlemişler' diyor. 'Casus GSM' olayı son zamanlarda çok yaygınlaştı. Önemli görevlerde bulunan kişiler genellikle, pahalı cep telefonlarını hediye olarak alıyorlar. Bu çok yanlış. Çünkü son dönemde, cep telefonlarına, casus dinleme programları yerleştiriyorlar. Böyle bir telefon kullanıyorsanız, 24 saat dinleniyorsunuz demektir. Bunu önlemenin yolu, hediye telefonları kabul etmemektir. Generali de böyle bir program sayesinde dinlemiş olabilirler" dedi.

YENİ TCK CEZA ÖNGÖRÜYOR

Yeni TCK'nın 133. maddesinin 1. fıkrasında, "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, tarafların herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılır" deniliyor. Aynı maddenin 3. fıkrasında ise "Bu fiilin işlenerek elde edildiği bilinen bilgilerden yarar sağlayan veya bunları başkalarına veren veya diğer kişilerin bilgi edinmesini temin eden kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu konuşmaların basın ve yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur" ifadesi bulunuyor.

ACABA DİNLENİYOR MUYUM?

Cep telefonunuz size hediye edildiyse, tamire veya bakıma gönderdiyseniz, telefonunuzun bataryası yeni olmasına rağmen çabuk bitiyorsa veya zaman zaman zayıflıyorsa, telefonunuzu ortalıkta bırakıyor veya, başkalarının kullanmasına da izin veriyorsanız, anlamsız mesajlar aldıysanız, her şeyden önemlisi önemli bir kişiyseniz dinleniyor olabilirsiniz.

Şahan Arslan

En tehlikeli hediye

1- Casus GSM: Biri Amerika, diğeri de İsrail menşeili iki program var. Programın fiyatları, 3 ila 6 bin dolar arasında değişiyor. Dinlenmek istenen kişiye, programın monte edildiği pahali bir telefon hediye ediliyor ve 24 saat takip yapılıyor. Bu programın, son model telefonlara monte edildiği biliniyor.

2- Böcekle dinleme: Böcekler artık sadece telefon kutusuna ya da odalara yerleştirilmiyor. Dinlenmek istenen sabit telefonlar, dış hatlara monte edilebiliyor.

3- Kurumsal dinleme: Şirketler ve resmi kurumlar isterlerse hem sabit, hem de cep telefonlarını dinlemek için bilgisayar destekli dinleme havuzları oluşturabiliyor.

Ortaklarını dinliyorlar

Engin Giray'ın gizli kamera ve dinleme cihazlarının nerelerde ve kim tarafından kullanıldığına ilişkin verdiği birkaç örnek:

Ciddi bir işadamı Rusya'ya ticaret yapıyor. Oraya bir temsilcisini göndermiş. İşini düzgün yapıp yapmadığını, kendisine ihanet edip etmediğini anlamak için ona casus GSM programı bulunan bir telefon alıp veriyor. Bütün faaliyetlerini adım adım izliyor. Bir işadamı, turistik bir tesis alacak. 4 milyon dolar vermeye hazır. Ama pazarlığa girmeden, tesisi alacağı iki ortağın ofisine böcek yerleştiriyor. Ortaklar aralarında, tesis için "Bari 2.5 milyon dolar verse" diye tartışıyor. Pazarlığı 2 milyon dolardan açıp, 2.5 milyon dolarda anlaşıyorlar. Dinleme sayesinde 1.5 milyon dolar kâr ettiler.

Taşkesen iddiasına yalanlama

Başbakanlık Basın Merkezi, İSTİFA EDEN Tümgeneral Reha Taşkesen hakkındaki bilgi ve belgelerin önce Başbakan'ın önüne geldiği iddiasının ''tümüyle mesnetsiz'' olduğunu bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezinden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Bugün Vatan Gazetesinde bir komutanın mensup olduğu TSK'dan istifasıyla sonuçlanan sürece ilişkin olarak, hakkındaki bilgi ve belgelerin önce Sayın Başbakan'ın önüne geldiği iddia edilmiştir. Yayınlanmadan önce doğruluğu hiçbir şekilde soruşturulmayan bu iddia tümüyle mesnetsizdir. Bu itibarla, söz konusu iddiayı maksatlı bir dezenformasyon çabası olarak değerlendirdiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber