ÖSS sonrasında öğrenci ve velilere öneriler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2006 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) umduğunu bulamayan öğrenci ve ailelerine biraz daha gerçekçi, sakin ve soğukkanlı davranarak alternatifleri iyi değerlendirmelerini önerdi.

Prof. Dr. Yeşilyaprak, ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava katılanlar ve aileleri için yeni bir süreç başlayacağını, bu süreçte yanlış kararlar almamanın büyük önem kazandığını söyledi.

ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından kimi öğrenci ve ailelerinin sevinç, kimi öğrenci ve ailelerinin ise üzüntü yaşayacağına dikkati çeken Prof. Dr. Yeşilyaprak, ''Her iki gruptakilere öncelikli önerimiz bu duyguları ölçülü yaşamaları, sevinçlerini de üzüntülerini de abartmamaları'' dedi.

Prof. Dr. Yeşilyaprak, ÖSS sonuçlarının açıklanmasının ardından üzüntü yaşayanların durumunun daha büyük bir önem kazandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Umduğunu bulamayan öğrenci ve ailelerine biraz daha gerçekçi, sakin ve soğukkanlı davranarak alternatifleri iyi değerlendirmelerini öneriyoruz. Öğrenci ve aileleri gerekli görüyorlarsa bu süreçte uzmanlara da danışabilirler.

Sınavdan istedikleri puanı alamayanların önünde 4 seçenek var. Yani öğrenci amaçladığı puanı alamamış ise ne yapmalı? Birincisi hedefini erteleyebilir. Yani 'Bu sene beklediğim puanı alamadım, istediğim bir bölüme giremeyeceğim, o halde bunu gelecek yıl tekrar deneyeyim' diyebilir. Bu hedefi bir süre erteleme seçeneğidir.''

Prof. Dr. Yeşilyaprak, sınavdan istediği puanı alamayan öğrencinin önündeki diğer seçeneklerin ''hedefin düzeyini düşürme'', ''hedef değiştirme'' ya da ''daha çok çaba harcama'' olduğunu ifade etti.

''Öğrenci bu seçeneklerden birini tercih ederek daha düşük puanla öğrenci alan bir bölümü tercih edebilir, bir başka mesleği tercih edebilir ya da başlangıçtaki hedefini değiştirmeksizin daha fazla ders çalışarak amacını gerçekleştirmeye çalışabilir'' diyen Prof. Dr. Yeşilyaprak, öğrencilerin bu tercihlerden ikisini bağdaştırarak kendileri için yeni bir tercih de yaratabileceklerini belirtti.

-MESLEK SEÇERKEN-

Prof. Dr. Yeşilyaprak, ÖSS'den umduğu puanı alan öğrencilerin de meslek tercihinde hata yapmamalarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Bireyin meslek seçerken öncelikle hayattan beklentilerini dikkate almasının doğru olacağını vurgulayan Prof. Dr. Yeşilyaprak, şunları söyledi:

''Gençler öncelikle 'ben yaşamdan ne bekliyorum' sorusunu kendilerine sormalılar. Yani sadece şu ya da bu üniversiteye veya şu yada bu bölüme girmek amaç değildir. Bunlar bir araçtır. Yani esas olarak sonuçtan istediği nedir? Hedefi nedir? Bunun kararını vermek ve hedef giden yolda ilerlemek çok önemli.

Bazen gençler kendilerine uygun olmayan hedefler koyabiliyor. O zaman gereksiz yere boşuna çaba harcayabiliyorlar. Bu nedenle gençler kendilerini doğru değerlendirmeye çalışmalılar. Aileler çocuklarının beklentilerini de hesaba katarak onlara meslek seçiminde destek olmalı.''

Prof. Dr. Yeşilyaprak, okullardaki rehberlik servislerinin gençlere ÖSS ve meslek tercihine ilişkin yeterli desteği sağlayacak faaliyetler yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber