Tümgenerali dinleyen 'eski sevgilisiymiş'

Haber Giriş : 16 Temmuz 2006 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıtlar sevgiliden

İstifasıyla 'telekulak' tartışması yaratan emekli tümgeneral Taşkesen'in özel telefon görüşmelerinin, beraber olup ayrıldığı bir sivil kadın tarafından kayda alındığı anlaşıldı

ANKARA Milliyet

Kara Harp Okulu (KHO) Komutanlığı görevinden istifasının ardından yaptığı açıklamalarla Türkiye'de yeni bir "telekulak" tartışması yaratan emekli tümgeneral Reha Taşkesen'in özel telefon görüşmelerinin Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği görevi döneminde yakınlaştığı bir sivil kadın tarafından kayda alındığı ortaya çıktı.

Kendi imkânlarıyla kaydetmiş

Milliyet'in elde ettiği bilgilere göre, yaptığı açıklamalarda, KHO Komutanlığı gibi kritik bir görevden sürpriz biçimde istifa etmesine gerekçe olarak, "TSK içindeki büyük bir telefon dinleme skandalına" vurgu yapan Taşkesen'in ordudan ayrılmasına neden olan süreç farklı bir biçimde gelişti.

1996 - 1999 yılları arasında, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Başyaverliği'ni yapan Taşkesen'in bu dönemde "sivil" bir kadınla yakınlaştığı öğrenildi.

Evli ve iki çocuk babası olan Taşkesen'in Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği döneminde başladığı belirtilen ilişkisinin, bir süre devam ettiği kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, bu süreçte söz konusu kadın, Taşkesen'le yaptığı telefon görüşmelerinden bazılarını kendi imkânlarıyla kayda aldı ve bunları sakladı. İlişki bitince de ortaya çıkardı.

Genelkurmay'a ulaştırdı

Edinilen bilgilere göre KHO Komutanlığı görevini yürütürken hakkında çok sayıda ihbar mektubu gelen Taşkesen'le ilgili telefon kayıtları söz konusu kadın tarafından Genelkurmay Başkanlığı'ına ulaştırıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, gereği için Taşkesen'in bağlı olduğu Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a ilettiği kayıtları, Büyükanıt da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'a gönderdi.

KHO Komutanlığı hassas görev

Orgeneral Saygun bir süre sonra Taşkesen'i iddialar nedeniyle makamına çağırdı. Saygun, söz konusu telefon kayıtlarını göstererek Taşkesen'den izahat istedi. Edinilen bilgilere göre Saygun, bu kritik görüşmede, KHO Komutanlığı'nın hassas bir görev olduğunu vurgulayarak, Taşkesen'in başka bir görevi yürütmesinin doğru olacağını hissettirdi.

Bu yaklaşım Taşkesen'i yol ayrımına getirdi. Gazatelere yansıyan açıklamalarında, yaklaşan Yüksek Askeri Şura toplantısını ve kendisini bu göreve getiren Orgeneral Büyükanıt'ı da düşündüğünü belirten Taşkesen, görüşmede istifa kararı aldı.

Biz dinlemedik

Taşkesen'in istifasının ardından, telefonlarının yasadışı biçimde dinlendiği iddialarıyla birlikte yeni bir 'telekulak' skandalı tartışması başlamıştı. Sırasıyla Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT Taşkesen'in telefonlarının kendileri tarafından dinlenmediği, Türk Telekom ise bu konuda taleple karşılaşmadığını açıklamıştı.

Taşkesen ise gazetelere yansıyan anlatımlarında TSK'nın Watergate skandalı benzeri bir dinleme girdabı içinde olduğunu belirterek, görevi sırasında irticaya göz açtırmamasının bazı çevreleri rahatsız ettiğini, Şemdinli iddianamesi sürecinden bu yana askerin yıpratılmaya çalışıldığını söylemişti.

Taşkesen, olayın ardında yabancı devlet olduğu kuşkusunu taşıdığını da kaydetmişti.

İlişki bitti, kayıtlar çıktı

Taşkesen'in ilişkiyi bitirmeye karar verdiğini söylediğinde "tepkisel" bir yaklaşımla karşılaştığı öğrenildi. İddialara göre söz konusu kadın ilişkinin Taşkesen tarafından sona erdirilmesinin ardından, sakladığı telefon kayıtlarını, Genelkurmay'a iletmeye karar verdi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber