Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarını 45 gün içinde yeniden belirleyecek.

Haber Giriş : 15 Şubat 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarını 45 gün içinde yeniden belirleyecek.

Orijinal ilaçların ücreti belirlenirken Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'daki fiyatlardan en ucuz olan ikisi referans alınacak İlaçların fiyatlandırılmasıyla ilgili esaslar yeniden düzenlendi. Kurlarda yaşanan düşüş dikkate alındığında ilaç fiyatlarında düşüşe yol açması beklenen yeni düzenlemeyle depocu ve eczacı kar oranları da ilacın fiyatı arttıkça azalan oranda olmak üzere yeniden belirlendi.

İlaç fiyatları yeni düzenlemeye göre 45 gün içinde yeniden belirlenecek. İthal ürünlerin yeniden belirlenecek fiyatları, Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden Sağlık Bakanlığı tarafından re'sen hesaplanacak.

Bakanlar Kurulu'nun dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ına göre yeni sistem şöyle işleyecek:

Sağlık Bakanlığı azami fiyatları belirleyecek. Firmalar azami fiyatın altında fiyat talep edebilecek.

BEŞ AB ÜLKESİ REFERANS

Orijinal ürünlerin KDV hariç en yüksek perakende satış fiyatı tespit edilirken; 2004 yılı için Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan olmak üzere, her yıl Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasından Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 5 ülkeden fiyatı belirlenecek ürünün en ucuz olduğu 2 ülkedeki ürün fiyatları referans alınacak.

Ürünün perakende satış fiyatı, referans alınan fabrika satış fiyatları (perakende satış fiyatından eczacı ve depocu karları düşülerek bulunan depocuya satış fiyatı) ortalamasının en fazla 90'ını geçmemek üzere depocu ve eczacı kar oranları eklenerek belirlenecek.

JENERİK ÜRÜNLERDE FİYAT
Jenerik ürünlerin KDV hariç azami perakende satış fiyatı; bu ürünlerin orijinallerinin fabrika satış fiyatı ortalamasının azami en fazla 70'i esas alınarak, depocu ve eczacı kar oranları eklenerek belirlenecek. Ancak, jenerik ürünlerin üretiminde ilaç etken maddesi olarak yerli üretilen hammaddelerin kullanıldığının belgelenmesi halinde, azami oran yüzde 80'e kadar çıkabilecek.

Hastahane ambalajlı ilaçların fabrika satış fiyatları, orijinal ürünlerin birim fiyatlarının en az yüzde 10 altında kalacak şekilde belirlenecek.

Ürünlerin fiyatlarını değerlendirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlıkları temsilcilerinin katılımıyla bir 'Fiyat Değerlendirme Komisyonu' kuruluyor.

DEPOCU VE ECZACIYA KADEMELİ KAR
Depocu ve eczacı kar oranları, ithal ve yerli ürünlerde aynı olmak üzere, kademeli olarak uygulanacak.

Depocuya satış fiyatının; Depocu Eczacı  (%) (%)

10 milyon TL'ye kadar olan kısmı 9 25 için (10 milyon dahil)

10- 50 milyon TL arasında kalan 8 24 kısmı için (50 milyon dahil)

50-100 milyon TL arasında kalan 7 23 kısmı için (l00 Milyon dahil)

100-200 milyon TL arasında kalan 4 16 kısmı için (200 milyon dahil)

200 milyon TL üstünde kalan kısmı için 2 10

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber