Şahin: Kamuya 100 bin personel alacağız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin, Kamuya 100 bin personel alınacağını belirterek "Sistem ÖSS gibi. Gençlerimiz nasıl üniversitelere yerleşiyorlarsa, kamu personeli için sınavı yapan da, yerleştiren de ÖSYM. Memuriyete girmek için de artık ne bakanın peşinde koşun ne genel müdür peşinde koşun" dedi.

Takvim gazetesinden Tuba Atay'ın sohbeti:

T.A.: Geçenlerde anjiyo geçirdiğinizi duyduk?

M.A.Ş: Evet, Check Up için hastaneye gitmiştim. Doktor arkadaşlar kuşku duydular ve bir anjiyo yapalım dediler. Çok şükür damarlarda ciddi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

T.A.: Herkes sizin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olduğunuzu biliyor ama aslında başka çok önemli bir pozisyonunuz daha var. Türkiye'deki 2.5 milyon kamu personelinin başındaki kişi sizsiniz.

M.A.Ş.: Doğru. Kamuda hizmet gören tüm kamu görevlilerinin bir şekilde devlet personel başkanlığı ile ilgisi var. Onların her türlü işlemleri bakanlığımı ilgilendiriyor...

T.A.: Memur olmak amacıyla sizin kapınızı da çok çalan oluyor mu?

M.A.Ş.: Tabi oluyor. Göreve ilk başladığımda çok yoğundu. Son zamanlarda önemli ölçüde azaldı. Nedeni kamuya yeni personel alımının mutlaka merkezi sistemle ve sınavla yapılıyor olması. Böyle olduğu halde yine de bizzat bana gelen vatandaşlar oluyor.

T.A.: Eylül'de bir kamu personel sınavı daha var. Bu sene kaç kişi alınacak?

M.A.Ş.: Bir değişiklik yaptık. 2005 yılında boşalan kadroların yüzde 80'ine devlet personel dairesinden ve maliyeden herhangi bir izin almaksızın atama yapılabilecek. Bütçe kanununda da 21 bin yeni kadro öngördük. Aşağı yukarı 60 bin civarında personel. 21 bin de açıktan atama var. Demek ki 75 bin. İşkur kanalıyla yine sınavla işçi alınacak. Yani 100 bin civarında personel alacağız. 2003'te 35, 2004'te 40 bin, 2005'de 48 bin yeni personel alabilmiştik.

T.A.: Bu işte torpil olmuyor mu? Bize çok mail, telefon geliyor. "Torpilsiz biz bir yere yerleşemiyoruz" diyorlar?

M.A.Ş.: Sistem ÖSS gibi. Gençlerimiz nasıl üniversitelere yerleşiyorlarsa, kamu personeli için sınavı yapan da, yerleştiren de ÖSYM. Memuriyete girmek için de artık ne bakanın peşinde koşun ne genel müdür peşinde koşun.

T.A.: Eşinize, dostunuza hiç faydanız olmadı mı?

M.A.Ş.: Benim akrabam, dostum, 72 milyon vatandaş.

T.A.: Kara Harp Okulu komutanı Reha Taşkesen'in iddiaları var: "Şemdinli'den sonra TSK'yı yıpratıyorlar. Telefonlarımız dinleniyor" diye, düşünceniz nasıl?

M.A.Ş.: Bir defa haberleşme özgürlüğü yargı kararı olmadan ihlal edilemez. Biz geçtiğimiz yıl bu telefon dinleme ile ilgili Başbakanlık bünyesinde bir ünite kurmaya çalışmıştık. Yasal olmayan bir olay varsa, cezalandırılır.

T.A.: Türkiye'de spor denince akla hemen futbol geliyor. Bu konuda biraz dertli olduğunuz söyleniyor, doğru mu?

M.A.Ş.: Sadece ben değil, futbol dışında spor branşlarıyla uğraşan sporcularımız da bundan rahatsız. Futbolun yeri ayrı ama mesele olimpiyatlardaki 28 branşta rekabet edebilmeyi başarabilmek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber