Canikli: Muhbirlere 6 milyon lira ödemişiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ciddi bir muhbir ikramiyesi ödüyoruz. Geçen yıl 5-6 milyon liraya yakın ikramiye ödemişiz. Hem bize hem de kendilerine katkı sağlasınlar dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2015 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Canikli: Muhbirlere 6 milyon lira ödemişiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "AK Parti'nin 3 dönem kuralı, altın bir kuraldır ve biz bu altın kuralı uygulayacağız" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündemdeki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti Tüzüğünde yer alan "3 dönem kuralı"nın hatırlatılarak, haziranda yapılacak milletvekili seçimi sonrasına dair planlarının sorulması üzerine Canikli, seçimlerde aday olmayacağını ve böylece 3 dönem kuralının hayata geçmiş olacağını söyledi.

İlk gündeme geldiğinde, muhalefetten birçok siyasi partinin 3 dönem kuralını hayata geçirmenin mümkün olmayacağını, sadece insanları etkilemek amacıyla ortaya atılan bir taahhüt olduğunu iddia ettiklerini ifade eden Canikli, "3 dönemini dolduran ben dahil yaklaşık 72 arkadaşım var. Bu kişiler partide, kabinede, genel merkez yönetiminde ve grupta ağırlı olan arkadaşlarımız. 3 dönem doldu ve kural uygulanıyor. Aslında bu bile AK Parti'nin ne kadar ilkesel davrandığını ve diğer siyasi partilerden çok farklı bir tarzının olduğunu ortaya koyması bakımından da çok güzel bir örnek. O açıdan 3 dönem kuralı, altın bir kuraldır ve biz bu altın kuralı uygulayacağız" diye konuştu.

Canikli, siyasi hayatına milletvekili olarak devam etmeyeceğinin altını çizerek, hangi pozisyon takdir edilirse o şekilde partinin ve hareketin parçası olarak çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Milletvekilliği, bakanlık gibi makamlar alındığında insanların enaniyetini ikinci plana koyarak, hizmetlerine devam edip etmediğinin ölçülmesi açısından da 3 dönem kuralının bir fırsat olduğuna işaret eden Canikli, şunları kaydetti:

"3 dönem kuralı kendimizi test edip, daha iyi tanımak anlamında bize güzel bir fırsat sunacak. Temennimiz, bütün siyasi partilerde bu dönüşümün çok hızlı olması. Türkiye ve dünya çok hızlı gelişiyor. Aynı kuşak ve zaman dilimi içinde 5-10 yıllık periyotlarda çok büyük değişim ve dönüşümler gerçekleştiriliyor. Bunların yasama, yürütme, yargı ve yönetime yansıtılması gerekir. Bunun için de bu dönüşümün de toplumdaki dönüşüm hızına paralel olarak sağlanması gerekir."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yazılım sisteminin bazı açıkları olduğunun tespit edildiğinin bununla ilgili yapılan soruşturmanın hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, bu açıkların tamamını kapattıklarını, bundan sorumlu olanların bulunması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

- "Bal numunelerinin tamamı sahte çıktı"

Canikli, gümrüklerde denetimlerin son yıllarda artırıldığına dikkati çekerek, 2014'te 7 bin 771 firmaya ait 764 bin 127 ürünün denetlendiğini ifade etti. Televizyonlarda satışa sunulan sağlık ürünleri, bal gibi gıda maddelerine yönelik ciddi tedbirler aldıklarına değinen Canikli, şunları kaydetti:

"Aldığımız bal numunelerinin tamamı sahte çıktı. Onlarla ilgili hem reklam durdurma hem para cezasına başvuruyoruz hem de toplatıyoruz. Hatta tüketici olumsuz etkilenmesin diye reklam başlar başlamaz hemen durduruyoruz, sonra bakıyoruz biraz Teksas usulu oluyor ama bunu bugüne kadar ki çalışmalarımızın sonucu olarak ortaya koyuyoruz. Şu anda bütün ulusal ve yerel kanallar izleniyor. Gece yarısı bile olsa bazı ürün reklamları var, o reklamlar olduğu anda bize haber veriliyor, anında durduruyoruz."

- Vatandaşlara çağrı

Canikli, Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'nın çok önemli bir fonksiyonu olduğuna dikkati çekerek, yılbaşından hemen önce İstanbul'da kaçak alkol ihbarı geldiğini ve binlerce şişe sahte içki ele geçirildiğini bildirdi. Canikli, "Bütün kaçakçılıklar için geçerli olan en etkili yöntem ihbar hattı. Çünkü ihbar geldiği zaman bilgi doğru ve noktasaldır, hemen gidip tespit ediyoruz. Uyuşturucuda da son aylarda ciddi yakalamalar söz konusu, 2014'te 2 tonun üzerine çıktık" şeklinde konuştu.

Hatta gelen ihbarlara ilişkin bilgi veren Canikli, Alo 136'ya geçen yıl 31 bin 81 çağrı geldiğini ifade etti. Bunun 2 bin 250'sinin ihbar mahiyetinde olduğunu, bin 342'sinin sonuçlandığını, 908'inin ise takibinin devam ettiğini bildiren Canikli, "Ciddi bir muhbir ikramiyesi ödüyoruz. Geçen yıl 5-6 milyon liraya yakın ikramiye ödemişiz. Hem bize hem de kendilerine katkı sağlasınlar. Daha çok ödemeye biz hazırız bundan da memnuniyet duyarız, yeterki bu konularda ihbarlar gelsin" ifadelerini kullandı.

- Duygulandıran fotoğraf

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, toplantının sonunda, Canikli'ye gençlik yıllarına ait bir fotoğraf takdim etti. Canikli, fotoğrafı görünce duygularını şöyle dile getirdi:

"Fotoğrafın tarihi muhtemelen 1973. Bunlar ortaokul arkadaşlarım. Fotoğraftaki pantolon abimin pantolonuydu. Hep öyle giyerdim ben liseye kadar. Kestirip biçtiriyorduk, sistem öyleydi, o büyüyünce ben alıyordum. Gömleği hatırlamıyorum ama ayakkabı da ilk iskarpindi. Orta 3'e kadar biz hep siyah tor lastiği giydik. İlk defa orta 3'te alınmıştı iskarpin, o da abimin ayakkabısıydı, biraz tamiratla ama çok havalı olmuştu benim için o zaman. Çok teşekkür ederim, gerçekten çok güzel bir fotoğraf."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber