Mersin'de zihinsel engelli gençlerin, Türkiye'de ilk kez başlatılan bir projeyle, devlet memuru olarak istihdam edilebilmeleri için çalışma yapılıyor.

Haber Giriş : 15 Şubat 2004 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin'de zihinsel engelli gençlerin, Türkiye'de ilk kez başlatılan bir projeyle,  devlet memuru olarak istihdam edilebilmeleri için çalışma yapılıyor.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Mersin Nihat Sözmen Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Ünsal Karakuş, ABD'de yapılan bir araştırmanın, zihinsel engellilerin, 27 bin iş kolundan 5 bininde başarılı olabileceklerini gösterdiğini kaydetti.

Zihinsel engellilerin çok sayıda iş kolunda hata yapma olasılığının otomasyonda "sıfır" olduğunu ifade eden Karakuş, buna karşın, Türkiye'de kamu ve özel sektörde zihinsel engellilerin istihdamına sıcak bakılmadığını ifade etti. Karakuş, zihinsel engelli çocuk ve gençleri topluma kazandırmak, ailelerinin üzerinde yük olmaktan kurtarmak amacıyla Türkiye'de ilk kez kendi rehabilitasyon merkezlerinin kapsamlı bir proje çalışması başlattığını bildirerek, şunları söyledi:

"Merkezdeki sınıf öğretmenimiz aracılığıyla Milli Eğitim Müdürlüğü nezaretinde başlatılan eğitim, her gün 4 saat sürüyor. Eğitim 180 saatte tamamlanacak. Tıpkı dışarıdan bitirme gibi ilköğretim müfredatına bağlı hızlandırılmış eğitimi tamamlayacak öğrencilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim diploması yerine geçecek belge alabilecek."

Karakuş, bu eğitimde başarılı olan zihinsel engelli gençleri kamu kurum ve kuruluşlarındaki engelli kontenjanından faydalanıp devlet memuru yapmak için iş takibi yapacaklarını ifade etti.

Gelecek yıllarda öğretilebilir zihinsel engelli sayısının artması halinde, öğretmen sayısının çoğaltılarak yeni sınıfların açılabileceğini ifade eden Karakuş, "Yaptığımız ve yapmayı planladığımız uygulamalar, ülkemizdeki öğretilebilir zihinsel engellilerin yaşamında çığır açacak. Fiziksel engelliler gibi, zihinsel engellilerde de kamu kurum ve kuruluşlarında daha kolay istihdam edilebilecek" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber