'İç Güvenlik Paketi' İçişleri Komisyonu'nda

Tasarının Anayasa'ya aykırı olduğu önergesi reddedilerek, geneli üzerindeki görüşmelere geçildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2015 14:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'İç Güvenlik Paketi' İçişleri Komisyonu'nda

"İç Güvenlik Paketi"nin TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmelerinde MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "Yarın Türk milletini dağa çıkaracaksınız. Millet dağa çıktığında onları etkisiz bırakmak için bu yasaları çıkarıyorsunuz" sözleri tartışma çıkardı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bu sözleri yanlışlıkla söylediğinizi düşünüyorum" derken, HDP'li Hasip Kaplan Yeniçeri'nin şiddet dili kullandığını söyledi.

Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Selahiyeti Kanunu, Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ve MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan tasarının anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla önerge verdiler.

Tasarının hukuk devletine aykırı olduğunu, valilere olağanüstü hal yetkileri verildiğini ifade eden Türkoğlu, "Devletin kurumlarını niye birbirine düşürüyoruz? Kurumların karşı karşıya getirilmesinden kim kazanır?" diye sordu.

Anayasaya aykırılık önergesinin reddedilmesinin ardından tasarının geneli üzerindeki görüşmelere geçildi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, milletvekili seçildiklerinde Anayasa'ya bağlı kalacaklarına namus ve şerefleri üzerine yemin ettiklerini anımsatarak, "Anayasa ile kendisini bağlı hissetmeyen, hatta Anayasa'yı kendisine bağlayan tasarı, bizim namus ve şerefimizi tartışılır hale getirir mi getirmez mi? Buradaki akıl bali herkes tasarının anayasaya aykırı olduğunu biliyor" dedi.

Paralel yapı gerekçesiyle polis okullarının kapatılacağını anlatan Yeniçeri, şunları söyledi:

"Bu çocukların içine düşeceği psikolojiyi, devlete tepkisini ve bunun uzun vadede ortaya çıkaracağı sorunları düşünüyor musunuz? Yasanın faturasını AKP'li kesim ağır şekilde ödeyecektir" dedi.

- "Egemenlik yalvar yakar değil, iradeyle, güçle sağlanır"

Çözüm sürecini de eleştiren Yeniçeri, Cizre'de terör örgütü bayrağının dikildiğini, güvenlik güçlerinin elinin kolunun bağlandığını savundu. Yeniçeri, hükümetin terörle mücadele etmediğini, müzakere ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Savaşsa savaş, kansa kan. Egemenlik bağımsızlık, toprağın bütünlüğü yalvar yakar sağlanamaz, iradeyle, güçle sağlanır. Anormal taviz veriyorsunuz. Askeri, jandarmayı, bayrağı, devleti rezil ettiniz. Yarın Türk milletini dağa çıkaracaksınız. Millet dağa çıktığında onları etkisiz bırakmak için bu yasaları çıkarıyorsunuz. Yasa, terör örgütüyle mücadele için değil, orada kurulacak ortak düzen sonrası o düzene karşı çıkacaklara karşı getiriliyor."

Bu sırada İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yeniçeri'ye, "Bu sözleri yanlışlıkla söylediğinizi düşünüyorum" dedi, Yeniçeri ise "Ben bir tehdit ve tehlikeye dikkat çekiyorum. Bu tepkinin dozunu şartlar belirleyecektir" ifadesini kullandı.

Tasarının özgürlükleri ve hukuku ortadan kaldıracağını öne süren Yeniçeri, "Sıkıyönetim bu yasayla ilan edilmeden uygulamaya sokulmaktadır" diye konuştu.

- "Askeri liseleri de kapatacak mısınız?"

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da valilere verilen yetkilerin hukuk dışı olduğunu söyledi.

İktidarın tasarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını tamamen kullanılamaz hale getirdiğini ifade eden Serindağ, silah kullanma yetkisinin genişletildiğini, özgürlüklerin adım adım kısıtlandığını savundu.

Serindağ, ruhsatsız tabanca bulundurmanın cezasının 1 yıl, sapan bulundurmanın cezasının 2,5 yıl olduğunu belirterek, "Böyle orantısızlık olur mu?" dedi.

Devlet içinde her türlü yapılanmaya karşı olduklarının altını çizen Serindağ, ancak Gülen cemaatini esas alarak yapılan düzenlemelerin yanlış olduğunu, ülkenin ihtiyacı neyse ona göre düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Tasarının polis okullarının ve güvenlik bilimleri fakültesinin kapatılmasını öngördüğünü anımsatan Serindağ, "Askeri liseleri de kapatacak mısınız?" diye sordu.

Serindağ, güvenlik birimlerinin siyasallaşmasının ülkenin hayrına olmadığını ifade ederek, jandarmayla ilgili düzenlemelerin tümüyle tasarıdan çıkarılmasını istedi. İl jandarma komutanının atanma yetkisinin,Jandarma Genel Komutanı'nın önerisi alınmadan İçişleri Bakanı'na verilmesinin yönetim tekniğine aykırı olduğunu dile getiren Serindağ, "Demokrasi kurumlar ve kurallar rejimidir. Kurumlarla bu kadar oynamayın" dedi.

Serindağ, tasarının geri çekilmesini ve yeni döneme bırakılmasını önerdi.

-"ABD senatosunda 'Cizre'ye dikkat edin' dediler"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise tasarının güvenlikle ilgili bölümlerine karşı olduklarını dile getirerek, "Konjonktüre göre yasa yaparsanız sadece Anayasa'yı ihlal etmez, ülkenin geleceğiyle oynarsınız" diye konuştu.

Ülkenin çözüm sürecinden geçtiğini ifade eden Kaplan, Yeniçeri'nin sözlerine tepki göstererek, "Bu nasıl şiddet dilidir. Meclis çatısı altında böyle bir söylem olur mu?" dedi.

Belli kesimlerin sürekli Cizre'yi gündeme getirdiğini belirten Kaplan, "Bu sorun çözüldü. Artık orada hendek kazma yok. Kamu düzeni sağlandıktan sonra bazı yerlere bağlı serseri mayınlar rahat durmuyor. Özel timin içine dikkat edin Sayın Bakan. Emniyette ne hilal bıyıklı ne badem bıyıklı ne sol bıyıklı ne IŞİD sakalı istiyoruz. Devletin, halkın polisi olmak istiyorsanız, bir ideolojiyi dışa vuramazsınız" diye konuştu. Kaplan, ABD senatosunda yaptıkları bir çalışmada oradaki milletvekillerinin "Hasip Bey Cizre'ye dikkat edin" dediğini ve paralel güçlere isim vererek dikkat çektiklerini anlattı.

Valilerin yetkilerinin artırılmasına karşı çıkan Kaplan, "Seçilmişin üstüne valiyi koyamazsınız. Valiyi, büyükşehir belediye başkanının üstüne koyarsanız isyan ederiz. Türkiye'nin açık cezaevine, sıkıyönetime götürülmesine karşıyız. Güzel günler göreceğiz derken karanlık tablo çizmeyin" dedi.

Söz isteyen MHP Osmaniye Milletvekili Türkoğlu, "Özcan Hoca gidişle ilgili tehlikeden bahsetti. Meclis'te şiddet dili kullanılmamalıdır. Kobani eylemlerinde 50 insanın öldürülmesi şiddettir" diye konuştu.

Kaplan da Kobani eylemlerindeki 40 ölümün arkasında polis, jandarma, ırkçıların olduğunu ispatlayacak durumda olduklarını öne sürdü.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelere, verilen öğle yemeği arasından sora devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber