Aday memur disiplin cezası alırsa ne olur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Halen aday memur olarak görevime devam etmekteyim. 1 yılı aşkın bir süredir devam eden adaylık süresi içerisinde biri 2005 haziran ayı içerisinde diğeri de 2006 temmuz ayı içerisinde olmak üzere iki defa uyarı cezası aldım. Aldığım bu uyarı cezaları ne gibi sakıncalar oluşturabilir? Ayrıca bu uyarı cezalarının ilerde özellikle kurum değiştirme açısından her hangi bir engel teşkil edip edemeyeceği hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

CEVAP: Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümünde 54-58 inci maddelerinde;
Adaylığa Kabul Edilme,
Adayların Yetiştirilmesi,
Adaylık Devresi İçinde Göreve Son Verme,
Adaylık Süresi Sonunda Başarısızlık,
konularına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Aday memurlara ilişkin sitemizin aday memurlar kategorisine bakabilirsiniz.

657 sayılı Kanun ile ek ve değişikliklerine, aday memurları, Kanununun disiplin işlerine dair hükümlerinden ayrı tutan bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle, aday memurların disipline aykırı tutum ve davranışları hakkında; suçun ağırlığı, tekerrürü gibi hususlar göz önünde bulundurularak idarenin takdir yetkisi çerçevesinde gerek 657 sayılı Kanunun değişik 56 ncı gerekse değişik 125 ve müteakip maddeleri uyarınca işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, 657'nin 56'ncı maddesi oldukça tehkileli bir maddedir.
Bu maddede şu hüküm yer almaktadır: "Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir."
Maddeye göre, idarenin taktir etmesi halinde, disiplin cezası gerekçe gösterilerek aday memurun görevine dahi son verilebilmesi mümkündür.

Disiplin cezasının olumsuzluk teşkil edebileceği bir diğer bölüm görevde yükselme uygulamaladır. Görevde yükselme eki formlara göre her bir disiplin cezası toplam puana negatif olarak etki etmektedir. Bazı görevde yükselme yönetmeliklerinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların görevde yükselemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Ancak bu uygulama hukuki değildir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için görevde yükselme kategorisine bakabilirsiniz.

Öte taraftan, 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hüküm uyarınca adaylığınız kalkmadan başka bir kuruma naklinizin olması mümkün değildir. kurumlar arası nakil iki kurum arasındaki muvafakat işlemine dayanmaktadır. Disiplin cezası alanların naklen tayin yapamayacağına dair yazılı bir kural bulunmamaktadır. Ancak, uygulamada geçiş yapılmak istenen kamu kurumları alacağı personelin disiplin cezası almamış olmasına bazen dikkat göstermektedir. Nakille ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber