Unutkanlık gençlerde sık görülmeye başladı

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen unutkanlık son zamanlarda stres kökenli olarak özellikle gençlerde çok sık görülüyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Ocak 2015 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Unutkanlık gençlerde sık görülmeye başladı

Yaşlılığın bir sonucu olduğu düşünülen unutkanlık, artık hızlı şehir hayatı, yoğun iş temposu, aynı anda birçok işle ilgilenmek, dikkat dağınıklığı ve depresyon gibi sebeplerden dolayı erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Çoğunlukla stresten kaynaklanan bu unutkanlıkların, bazen de erken Alzheimer ya da başka hastalıkların belirtisi olabileceğini bildiren Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, bellek check-up'ı yaptırarak unutkanlığın asıl sebebinin ortaya çıkarılabileceğini söylüyor.

Stres kaynaklı unutkanlıklar ya da diğer bir deyişle 'yalancı unutkanlık'ın çoğu kez stres çözüldüğü zaman ortadan kalktığına işaret eden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, "Ancak bunun dışında özellikle B12 ve folat eksikliği gibi vitamin eksiklikleri, tiroid bozuklukları, bazı ilaçların yan etkileri, beyni etkileyen damarsal hastalıklar ve Azheimer Hastalığı gibi çok farklı nedenlerle de unutkanlık olabiliyor" dedi.

UNUTKANLIK FARK EDİLEMEYEBİLİYOR

Bellek bozukluğunun erken safhalarının genellikle hasta veya hasta yakınları tarafından fark edilemediğini ifade eden Prof. Dr. Kütükçü, "Genç yaşlarda ortaya çıkan ve tedavisi mümkün olan unutkanlık nedenlerinin erken evrede saptanması ve tedaviye başlanması ise büyük önem taşıyor. Bellek check-up'ı belleğinizin iyi olduğunu düşündüğünüz zamanki normal performansınızı belirlemenizi sağlıyor. Bu nedenle belleğin iyi olduğu düşünülse bile, bellek check-up'ı ile örneğin Alzheimer gibi bir hastalıkta olası bellek bozukluğunun erken safhaları yakalanabiliyor" diye konuştu.

Kimler yaptırmalı?

Alzheimer'ın ilk belirtilerini 10-15 yıl öncesinden göstermeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, bellek check-up'ına kimlerin aday olabileceğini şöyle sıraladı: "Özellikle 30 yaş üstü herkesin yaptırabileceği bellek check-up'ını ailesinde Alzheimer hastalığı olanlar, günlük yaşamı içinde unutkanlık, dalgınlık, aradığını bulamama, tekrar sormalar, okuduğunu anlama zorluğu, sinirlilik, kişilik değişimi gibi şikayetleri olanlar yaptırmalıdır."

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber