İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarını internet üzerinden yapmak için ?e?sınav projesi' adıyla yeni bir proje başlattı.

Haber Giriş : 15 Şubat 2004 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarını internet üzerinden yapmak için ?e?sınav projesi' adıyla yeni bir proje başlattı.

2005 sonuna kadar hayata geçecek projeye göre, adaylar bilgisayar karşısına geçerek internette soru çözecek, cevapları internette cevaplandıracak.

Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje, Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı'nın tamamen internet ortamında gerçekleştirilmesini amaçlıyor. Projeye göre, ?bakanlık tarafından belirli şartlar çerçevesinde yetkilendirilen özel sınav merkezlerinde adaylar belirli bir ücret karşılığında ve belirli bir zaman aralığında sınava alınacak. Böylece sınav sorularının bastırılıp özel güvenlik eşliğinde tüm Türkiye'ye dağıtılması uygulamasından vazgeçilecek.

Belirlenen saatte sınav merkezinde hazır bulunacak aday, bilgisayarın karşısına geçecek, soruları internetten okuyarak, cevapları internet üzerinde işaretleyecek. Girilen cevaplar anında sisteme işlenecek. Sınav sonuçları birkaç gün içinde açıklanarak adayların mail adresleri ile sürücü kurslarına iletilecek. Projenin tam olarak hayata geçmesi halinde merkezi sınavlar 2 ayda bir yerine daha sık yapılacak, böylece kurslardaki eğitimi biten adayların birkaç ay beklemeleri önlenecek. Sınava girecek aday sayısının önümüzdeki yıllarda azalmasını bekleyen bakanlık, ayda bir veya daha sık yapılabilecek sınava başvuru sayısının da azalacağını düşünüyor. Projede, teknolojisi yeterli sürücü kursları ve okulların imkanlarının kullanılması planlanıyor. Halen okullarda 300 binden fazla bilgisayar bulunuyor ve bunların merkezdekiler öncelikli olmak üzere tamamının 2005 sonuna kadar 24 saat internete bağlanması öngörülüyor. Ehliyet sınavlarının 2005 yılı sonu veya en geç 2006'da internet ortamında yapılması amaçlanıyor.

E?sınav projesinin ilk aşamalarını uygulayan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, bugüne kadar gerçekleştirilen merkezi ehliyet sınav işlemlerinde interneti yoğun olarak kullandığı için 1 trilyon 866 milyar liralık tasarruf sağladı. Başvuru, sınav yeri bilgileri, sonuçların adaylara ve sürücü kurslarına duyurulması gibi sınav işlemlerinin büyük çoğunluğunun ?e?sınav projesi' kapsamında internet üzerinde yapılması, bakanlığın iş yükünü de hafifletti.

En çok kopya çekenler doğudan

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde merkezi olarak yapılan ehliyet sınavlarında, en başarılı iller genellikle doğudan çıkarken, en fazla kopya çeken ilk 10 ili de doğu illeri oluşturuyor. Bugüne kadar 8 merkezi ehliyet sınavı gerçekleştirilirken, 9'uncusu 28 Şubat'ta yapılacak. Ehliyet sınavlarında sürücü adaylarının başarıları giderek artarken, 19 Ekim 2002'de yapılan ilk sınavda yüzde 49'luk ortalama başarı, 31 Ağustos 2003'te yapılan 6. sınavda yüzde 62 ile en yüksek seviyeye çıktı. 21 Aralık 2003 tarihinde yapılan son sınavda ise başarı yüzde 57'ye düştü. Merkezi ehliyet sınavlarında en başarılı il Bayburt oldu. 3, 4 ve 8. sınavlarda yüzde 81, 89 ve 86 oranları ile en başarılı il olan Bayburt'u diğer doğu illeri izliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 4. sınavdan itibaren ?kopya çekme analizi taraması' yapmaya başladı. Analizi yapılan son 5 sınava göre kopya çekme oranı en yüksek il Siirt oldu. Siirt'te sınava girenlerin yüzde 8.8'inin ikili veya toplu kopya çektiği belirlendi. 5 sınavda Siirt'ten 2 bin 40 kişi sınava girerken 180 kişinin kopya çektiği belirlendi. Siirt'i yüzde 7.4 ile Şırnak, yüzde 7.3 ile Batman, yüzde 5.1 ile Hakkari, yüzde 3.7 kopya çekme oranı ile Bingöl izledi. Şırnak'ta 318, Batman'da 501, Hakkari'de 158, Bingöl'de 65 kişi ?ikili veya toplu' kopya çekti.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber