Davutoğlu: İslam ile terör yan yana kullanılmamalı

Başbakan Davutoğlu, "Paris'teki tablonun çok kültürlülüğü tehdit eden yabancı düşmanlığına karşı da olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2015 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: İslam ile terör yan yana kullanılmamalı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Fransa'daki yürüyüşün ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetlisi olarak Almanya'ya geçti. İkili görüşmelerin ardından Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile ortak basın toplantısı düzenledi.

O TERÖRİST İSTANBUL'A MADRİD'DEN GELDİ

Hürriyet ve Cemaat medyası, Fransa tarafından terör suçlusu olarak aranan Hayat Boumeddiene'nin Türkiye'de bir otelde kaldığını günlerdir manşetlerden indirmiyordu. Davutoğlu o manşetlere cevabını en güzel şekilde verdi:

İstanbul'a Madrid'den geldi diye İspanya'yı suçlayabilir miyiz?

REUTERS MUHABİRİNİN PROVOKATİF SORUSU

Toplantıda Reuters muhabirinin soruduğu provokatif IŞİD sorusu dikkat çekti. Yabancı muhabir tarafından sorulan

"Türk hükümetinin IŞİD'e karşı daha fazla önlem alması gerektiğini düşünüyor musunuz?"

sorusuna Davutoğlu şu şekilde cevap verdi

"Kesinlikle bunu haksız bir suçlama olarak görüyorüz. IŞİD'den en fazla zararı Türkiye gördü. Dünya mülteci akınına belki de Türkiye şahit olmuştur. Şu an bu sayı 2 milyon. Biz sınırlarımızı açtıysak, teröristlerin geçişi için değil, babası annesi öldürülen çocuklara, eşlerini kaybedenlere açtık. Türkiye'ye her sene 35 milyon turist geliyor. İstihabrat gelmesi lazım ki Türkiye bu kişileri listeye alsın.

HAYAT BOUMEDDIENE'Yİ FRANSA'YA BİLDİRDİK

Bize herhangi bir istihbarat yapılmamasına karşın, biz kendi imkanlarımızla tespit ettik. Ve hemen Fransa'ya bildirdik. Bu kişi Madrid'den gelmiştir. Kalkıp İspanya'yı suçlayabilir miyiz? Türkiye 911 kilometrelik sınırını azami önlemle koruyor.

FRANSA'DAN ÖNCE TÜRKİYE'YE SALDIRDILAR

Paris saldırısından bir gün önce, İstanbul'da da bir saldırı oldu. Bütün müttefiklerimizden bekleriz ki aynı duyarlılık Türkiye'deki saldırı için de gösterilmeli. Reyhanlı saldırısında Türkiye 50'ye yakın vatandaşını kaybetti. O zaman da Paris'teki tavrı görmek istemek Türkiye'nin haklı talebidir."

ANGELA MERKEL'İN AÇIKLAMASI

Toplantıda ilk olarak söz alan Merkel şunları söyledi;

"Türkiye'deki siyasi konuları ele aldık. Fikir özgürlüğü, düşüce özgürlüğü, basın özgürlüğü bu konulardan bazıları. Sayın Başbakan Davutoğlu'nun da desteklediği dini konulardaki olumlu gelişmeleri, tarafımızdan cok önemsendiğini dile getirdik. Tabii ki terör konusunu da ele aldık. Türkiye IŞİD'den yakından etkilenmektedir. Irak'taki yeni hükümetle ilgili iki ülkenin de benzer düşüncelere sahip olduğumuzu tespit ettik. Suriye konusunda Türkiye insani yardım açısından çok katkılarda bulundu. Türkiye'nin katkıları olmasaydı durum çok daha kötü olabilirdi."

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Merkel'den sonra konuşan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

"Her şeyden önce çok nazik davetleri ve verimli toplantı için Sayın Merkel'e teşekkürü borç biliyorum. İki ülke arasında sadece hükümetlerarası değil, toplumlararası dostluklar vardır. Zannediyorum ki Avrupa'da çok az halk böylesine iç içe geçmiş ilişkilere sahiptir.

Dün Paris'te ortaya konan büyük bir önem taşıyor. Buradan da bir kez daha Fransa'yla dayanışmamızı ifade ediyoruz. İnsanları dışlayan, yabancılara karşı tutumların da karşısında olmalıyız. Almanya'da son dönemde camilere saldırılar gibi İslamofobik gelişmeler yaşandı. Terör faaliyetleri karşısında gösterdiğimiz tavrı, bunlara karşı aynen sergilemeliyiz.

Türkiye'nin AB'ye girmesi, medeniyetlerin bir kıtada buluşmasına katkı sağlayacaktır. Almanya'nın üyelik konusunda şu ana kadar verdiği desteğe teşekkür ediyoruz.

"İSLAM İLE TERÖR YAN YANA GELMEZ"

İslam ile terör yan yana gelmez. Bu terör örgütlerinin Müslüman olmayanlardan çok, Müslümanları öldürdüğünü görüyoruz. 'İslam terörü' denildiğinde Müslümanlar potansiyel terörist olarak görülebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber