Konutta cicim ayı bitti

Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut kredilerinde 2005 yılında yaşanan furya, artık tersine döndü. 2005 yılında yüzde 368 oranında artan konut kredileri, bıçak gibi kesildi. İcralık kredi müşteri oranı yüzde 16'ya çıktı. Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, ?Konutunu satmak isteyen değerinin altında fiyata razı olur hale geldi' dedi

TÜRKİYE, özellikle 2005 yılında müthiş bir konut furyası yaşadı. Depremler ve ekonomik krizlerin ertelettiği konut talebi, 2005 yılında zirve yaptı. 2005 yılında konut kredisi miktarı 2004 yılına göre yüzde 368 oranında arttı. 2004 yılında 2.4 milyar YTL olan konut kredisi tutarı, 2005'te 12.4 milyar YTL'ye çıktı. 2006'nın ilk yarısında ise durum giderek yavaşladı ve bugünlerde de faiz oranlarının yüzde 2'lere çıkması nedeniyle bıçak gibi kesildi.

EVLER SATILIYOR

MERKEZ Bankası'nın verilerine göre, bankaların tüketicilerden konut kredisi alacaklarının toplamı 13 Temmuz 2006 itibariyle 20 milyar 594 milyon YTL oldu. Bankalar Birliği'nin raporuna göre de toplam 242 bin 582 kişi konut kredisi kullandı. Kredi faizlerinin artması nedeniyle krediyle ev alanların büyük kısmı artık kredilerini ödememe sıkıntısına düştü. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, ?Krediyle ev alan artık evini satmaya başladı. Ancak 100 bin liralık evi 200 bin liraya aldığı için evini aldığı değere bile satamaz hale geldi' dedi.

YÜZDE 16'SI İCRALIK

EMLAK piyasasının artık peşin satışa döndüğünü söyleyen Sabri Ateş, ?Cebinde parası olan, müteahhitle pazarlık yapıp, 100 bin liralık evi daha ucuza almaya başladı. Şu anda İstanbul'daki emlakçılar, krediyle konut alıp da bunu elinden çıkarmaya çalışanlarla dolu' dedi. Krediyle konut alanların yüzde 16'sının icralık duruma düştüğünü belirten Sabri Ateş, bu durumun bankalar açısından da sıkıntı yaratacağını vurguladı.

BANKALAR HATA YAPTI

İSTANBUL Emlakçiler Odası Başkanı Sabri Ateş, 2005 yılında bankaların da birçok yanlış yaptığını söyledi. Kredilerin evler kontrol edilmeden verildiğini söyleyen Ateş, ?Birçok konut değer tespiti yapılmadan kredilendirildi. 100 bin liralık konuta 200 bin lira değer biçildi. Şimdi icra ile evleri alan bankalar, konutları kendi belirledikleri değer üzerinden satamayacak hale geldiler' diye konuştu.

MORTGAGE'I BEKLEYİN

KREDİ ile ev almayı düşünenlerin mortgage yasasının çıkmasını beklemesi gerektiğini söyleyen Sabri Ateş, ?Eşi-dostu krediyle konut aldığı için krediyle konuta giren birçok insan var. Nasıl öderim diye düşünmeden birçoğu ucuz-pahalı demedi konut aldı. Bu nedenle, krediyle alacaklar mortgage'ı beklesin' dedi. Satılan konutların çoğunluğunun proje aşamasında olduğunu da söyleyen Ateş, ?Yani kredi öderken aynı zamanda kira da veriliyor. Bu da ödeme ve dayanma gücünü azaltıyor' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber