Petroldeki düşüş Borsa'nın piyasa değerini yükseltti

Petroldeki düşüş eğiliminin sürmesi kur ve faizdeki gerileme, borsaya ilgiyi canlı tutuyor. Hisseler yükselişte. Borsanın toplam piyasa değeri 629 milyar TL'ye çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ocak 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Petroldeki düşüş Borsa'nın piyasa değerini yükseltti

ZEYNEP AKTAŞ

Petroldeki düşüş, kur ve faizdeki gerileme ile yükselişe geçen borsa İstanbul 88.758 seviyesini gördü. dolar 2.2845'e kadar geriledi. Euro, 2.6960'a kadar düştü.

Yurt içinde enflasyonun yıllık bazda yüzde 8.17 seviyesine gerilemesi ve aşağı yönlü seyrini sürdürme beklentisi hisse senetlerine ilgiyi canlı tutuyor. Gelişmelere baktığımız zaman petroldeki geri çekilme devam ettiği sürece, enflasyon ve cari açıkta iyileşme devam edecektir. Bu da hisse senedi piyasasındaki alıcıları destekleyecek. Geçtiğimiz haftayı 87.000 seviyesinin üzerinde tamamlayan bist 100 Endeksi'nde alımlar devam ediyor. Teknik olarak 87.000 seviyesinin üzerinde yeni direnç seviyeleri 89.000 ve 90.000 seviyelerinde bulunuyor. Yükselişin devamı halinde hedef 93.000'de. Olası geri çekilmelerde ve düzeltmelerde 87.000 seviyesi önemli olacak.

Görünüm pozitif...

Endekste kısa vadede görünüm pozitif. Önümüzdeki günlerde yılsonu bilançolarının açıklanmaya başlaması ile hisse bazında hareketlenmeler görülecektir. Temettü ödeyen hisseler bu dönemde daha fazla ön plana çıkabilir. Bu nedenle yüksek temettü verimliliği nedeni ile yatırımcılar çimento, otomotiv, gıda ve perakende sektörü hisselerini daha fazla izlemeye başlayabilirler.

Son verilere baktığımız zaman endeksin teknik göstergeleri aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Banka hisselerinde yorgunluk gözleniyor. Momentum'da da ivme kaybı izleniyor. Bu nedenle yükseliş beklentilerini korumakla birlikte hisse bazında seçici olmada fayda var. Alımların hacimli devam etmesi önemli. Yükselişler hacimli gerçekleşmezse borsada yükselişin ivmesi zayıf kalabilir.

Petrol 48 dolara indi

Dünyanın önde gelen bankalarından Goldman Sachs ve Societe Generale'nin petrol fiyat tahminlerini ayağı yönlü revize etmeleri global piyasalarda petrol fiyatlarında aşağı hareketi hızlandırdı.

Haftanın ilk iş gününde Brent petrolünün varil fiyatı 48.59 dolar/varil ve Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 47.14 dolar/varil seviyesini gördü. Goldman Sachs'ın raporunda, fiyatlarda yeniden dengelenme olana kadar sermayenin kenarda bekleyeceğini belirtmesi ve fiyatların uzun süre düşük kalmasına ihtiyaç olduğunu vurgulaması satışlarda etkili oldu.

Euro/dolar'da ise satış baskısı devam ediyor. 22 Ocak'taki Avrupa Merkez Bankası toplantısını bekleyen piyasalar fiyatlamaları aşağı yönde yapıyor. Euro/dolar paritesi haftanın ilk işlem gününde 1.1786 seviyesine kadar geriledi. Euro/dolar için bu yıl yapılan tahminlerde en düşük seviyeler 1.14 ve 1.12'ler gösteriliyor.

'Gelişen' fonlardan 1.3 milyar dolar çıktı

Yatırımcılar, küresel ekonomideki büyüme endişeleriyle yeni yılın ilk haftasında küresel hisse piyasası fonlarından 12.1 milyar dolar çekti. Gelişmekte olan ülke hisse fonlarında çıkış ART arda 8'inci haftada da devam etti.

Reuters, Bank of America Merrill Lynch'in raporuna göre 7 Ocak'ta sona eren haftada ABD hisse senedi piyasalarına yatırım yapan fonlardan 12.8 milyar dolar, Avrupa hisse piyasasına yönelik fonlardan ise 300 milyon dolar çıkış olduğunu yazdı.

Gelişmekte olan ülke hisse piyasalarına yönelik fonlardan çıkış sekizinci haftasına girerken, haftalık para çıkışı 1.3

milyar dolar olarak hesaplandı. Japon hisse senedi fonlarına ise 500 milyon dolar giriş gerçekleşti.

Verilere göre geçen yılın tamamında hisse senedi fonlarına giriş 160 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasalara göre hisse fonlarına girişe bakıldığında ise geçen yıl ABD hisse fonlarına 87.4 milyar dolar, Japon hisse fonlarına 14.5 milyar dolar giriş oldu. Gelişen ülke hisse fonlarından çıkış 2014'ün tamamında ise 24.7 milyar dolar var.

10 MİLYAR DOLARLIK 'YENİ' BANKA YOLDA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Topkapı Müzesinin restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılışında yaptığı konuşmada, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü, Vakıfbank'taki hissesini almak suretiyle katılım bankası haline getirmek gibi bir düşünceleri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün katılım bankasını kurmasıyla birlikte inanıyorum ki kendi yıllık karından belli bir kısmını bütün vakıf eserlere ayırması, bu eserlerin restorasyonunda kullanması, bir diğer taraftan burslarla, kredilerle, bunun yanında birçok yerlerde aşevleriyle vesaireleriyle, aynen ecdadımızın o akarları nasıl değerlendirdiyse buralarda kullanmak suretiyle, bizim vakıf medeniyetimizi çok daha güçlendireceğine inandığım bir anlayıştır o.

Çünkü Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hissesi yaklaşık yüzde 60. Bu, bugünkü rakamla 10 milyar doları aşıyor. Bu çok ciddi bir güç. Uluslararası camiada da katılım bankaları arasında öne çıkabileceğine inanıyorum. Bunun için de Başbakanımız'la da bu konuları görüştük, görüşüyoruz, inşallah bunu bir an önce hayata geçirmek suretiyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü çok daha güçlü bir hale gelecek ve katılım bankasıyla birlikte hizmetlerini de çok daha ideal bir konuma taşıyacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber