Yargıtay 9. Daire'nin başkan ve üyeleri dağıtılıyor

Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, Balyoz, Askeri Casusluk ve Devrimci Karargah davalarını onayan ve cemaate yakın olmakla suçlanan 9. Ceza Dairesi'nin başkan ve üyelerini dağıtma kararı aldı.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 14 Ocak 2015 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıtay 9. Daire'nin başkan ve üyeleri dağıtılıyor

Alican Uludağ

Son yargı paketiyle üyeleri yeniden belirlenen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yeni işbölümü çalışmaları kapsamında 9. Ceza Dairesi'ni tasfiye etme kararı aldı. Başkanlık Kurulu'nun, bu amaçla dairenin başkan ve üyelerini dağıtarak, diğer dairelerde görevlendireceği belirtildi. TBMM'den geçen ay geçen yargı paketi uyarınca 144 yeni üyenin atandığı Yargıtay'da Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerini YBP listesi kazanmıştı. 12 kişilik Başkanlık Divanı, yeni işbölümüne yönelik çalışmalarında sona geldi. İşbölümü tasarısının bu hafta sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu kapsamda en çok merak edilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin geleceği oldu.

Daire'yi dağıtma formülü

Alınan bilgeye göre en son Devrimci Karargah Davası'nda Hanefi Avcı'nın arasında bulunduğu çok sayıda sanık hakkındaki cezaları onamasıyla gündeme "Cemaatçi" algısı olan dairenin başkanı Ekrem Ertuğrul ve tüm üyeleri başka dairelerde görevlendirilecek. Tasfiye edilen isimlere "elektrik hırsızlığı" gibi önemsiz işlerin verileceği konuşuluyor.

9. Ceza Dairesi Başkanlığı'na YBP'nin desteğiyle 16. Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçilen Eyüp Yeşil'in getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Üyeliklere ise muhafazakar, milliyetçi, sosyal demokrat olmak üzere her görüşten kişinin atanacağı belirtildi. Başkanlık Kurulu'nda bu dairenin baktığı davaların aynen kalması görüşü oluştu. Buna gerekçe olarak davaların başka daireye gönderilmesinin, birçok tutuklu dosyanın ele alınması süresini uzatacağı, bu nedenle sanıkların mağdur olma ihtimali gösterildi. Başkan ve üyeleri değişecek Yargıtay 9. Ceza Dairesi, önümüzdeki aylarda Ergenekon davasının temyiz incelemesini yapacak. Balyoz, Askeri Casusluk gibi yeniden yargılama kararı verilen dosyalar da yine bu dairenin önüne gelecek.

9. Ceza'nın yanı sıra hükümetin önem verdiği 5. ve 11. Ceza Daireleri ile 4. Hukuk Dairesi'nin de değişeceği konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber