Maliye, sektörel otokontrol ile işadamı, doktor, avukat ve şirketleri derecelendirecek

Haber Giriş : 16 Şubat 2004 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, sektörel otokontrol ile işadamı, doktor, avukat ve şirketleri derecelendirecek

Maliye Bakanlığı, işadamları ve serbest meslek erbabından oluşan beyannameli gelir vergisi mükellefleri ile şirketler için "vergide reyting'' dönemini başlatıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da onayladığı yeni model için çıkarılacak tebliğde, Avrupa standartları baz alınarak, sektör kodları ve işkollarının isimleri belirlenecek.

Bu ayrımda, mükelleflerin gelişmiş ya da diğer yörelerde faaliyet göstermesi de dikkate alınacak. Böylece bölgesel bir sınıflandırma gerçekleştirilecek. Gelir vergisi mükelleflerinden Mart ayında, kurumlar vergisi mükelleflerinden de Nisan'da verilecek vergi beyannameleriyle birlikte, "Net satış hasılatı, esas faaliyet kârı ve amortisman'' tutarı alınacak.

Mükellefler, bu bilgilerin yanına mali müşavirlerinin adını ve sicil numarası da ekleyecek. Böylece maliye tarihinde ilk kez olarak Türkiye'de kâr oranları ortaya çıkacak. Daha sonra da kâr oranlarına göre mükellefler derecelendirilecek. Kârı, ortalamanın çok üstünde olanlar A (çok iyi), biraz üstünde olanlar B (iyi), ortalamanın az altında olanlar C (riskli), çok altında olanlar da D grubu (çok riskli) olarak ayrıştırılacak. A reytinge sahip olanlara teşekkür edilirken, C ve D reyting içinde yeralanlar, vergi dairelerine çağrılacak ve kendilerine "Rakamınız neden düşük'' denilecek.

Haklı gerekçe ileri süremeyenler de "Kara liste''ye alınarak, vergi denetim birimlerine havale edilecek. Vergi kaçağı ile etkin mücadeleyi sağlayacak bu modelde, yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler ile vergi dairelerinin performansı da ölçülecek. Mükellefleri sürekli risk grubu içinde kalan müşavirler olumsuz not alacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber