Teknoloji transferinde yeni dönem

Ekonomi Bakanlığı; ileri teknolojiye sahip, yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında firmalara 3 milyon dolara kadar destek verecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2015 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teknoloji transferinde yeni dönem

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; bakanlık, ileri teknolojiye sahip, yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında firmalara 3 milyon dolara kadar destek vereceği bildirildi. Buna göre; Ekonomi Bakanlığı, günümüz koşulları ve uygulama sürecinde gelen talepler göz önünde bulundurularak, 2023 ihracat stratejisindeki hedef ve ilkeler doğrultusunda, tüm devlet yardımlarının gözden geçirilmesi çalışmaları kapsamında 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile ihracata ivme kazandıracak yenilikler getirdiklerini açıkladı.

Uygulamaya giren yeni Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği çerçevesinde ihracatçılara ilave destekler sağlanarak uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olmalarının önü açılmış, ihracatçı şirketlerin sayısının artırılması planlanıyor. 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile şirketlerin ve işbirliği kuruluşlarının pazara girişe yönelik faaliyetleri 'Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği', 'Rapor ve Yurtdışı Şirket Alımı Desteği', 'Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyetleri Desteği' ve 'E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği' olmak üzere 4 ana başlıkta destek kapsamını daha da genişlediği kaydedildi. Bakanlık desteklerinin piyasa dinamikleri doğrultusunda 'sürekli iyileştirme' konsepti ile birlikte devamlı yenilendiği, bu kapsamda 2011/1 Sayılı Tebliğ'de yapılan değişikliklerle birlikte birçok farklı açıdan yurtdışı pazarlama stratejilerine temel teşkil edecek 2 yeni uygulamanın önü açıldığı vurgulandı.

Bakanlık, 2023 ihracat hedeflerinden biri olan yurtdışında şirket alımı yöntemiyle dış pazarlara erişme hususunda desteğin yürürlüğe girdiği günden itibaren birçok yabancı şirket Türk firmaları tarafından satın alınması ile desteği bir adım öteye taşımak ve hem teknoloji transferine yönelik yabancı şirket alımlarını artan oranla ve limitlerde desteklemek hem de yurtdışından teknoloji transferi amacıyla satın alınacak şirketlerin finansmanına katkı sağlamak amacıyla ilk defa iki farklı destek mekanizması tasarlanıp olup uygulamaya önümüzdeki günlerde başlanacağını açıkladı.

Bakanlık tarafından açıklanan bilgiye göre destek mekanizmasının maddeleri şöyle: İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler şirketler için yüzde 75 oranında ve yıllık 500 bin dolara kadar desteklenecektir.

İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı toplam 3 milyon dolara kadar desteklenecektir.

Söz konusu destekler ile birlikte yurtdışından yapılacak alımlar ile Türkiye'ye yeni yeterlik ve yetkinliklerin kazandırılması, AR-GE kapasitemizin görünür bir şekilde artırılması planlandığı kaydedildi. Diğer taraftan söz konusu destek mekanizmasında yapılan diğer değişiklikler ile işbirliği kuruluşu tanımı genişletilerek, ilçe ticaret veya sanayi odaları, endüstri bölgeleri, sektörel dış ticaret şirketleri (SDŞ), ticaret borsaları, işveren sendikaları söz konusu tanıma dahil edilmiş, böylece desteklerden daha fazla firmanın yararlanması hedeflendiği açıklandı. Sektörel ticaret heyetlerinin bakanlıkça belirlenen hedef ve öncelikli ülkelere yönelik olması durumunda destek oranı 10 puan artırılarak yüzde 60 olarak belirlendiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber